Kultura

KAZALIŠTE: Festival svjetskog kazališta: Ostermeierov 'Hamlet u Palestini'

''U Zagreb smo doveli neka od najvažnijih kazališnih imena, unatoč nesklonoj financijskoj situaciji.''

Piše: p/h

Festival svjetskog kazališta dovest će od 10. rujna do 5. listopada u Zagreb predstave snažnih europskih redateljskih imena, a dan ranije najavit će ga projekcija filma o kazalištu "Hamlet u Palestini" Thomasa Ostermeiera, na kojoj će biti i sam redatelj, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ostermeier je film snimio tijekom svog boravka u Palestini gdje je, na poziv tamošnjih kazalištaraca, postavio "Hamleta", no ta se priča proširila na istraživanje još uvijek nerazjašnjenog ubojstva bivšeg ravnatelja Kazališta slobode u izbjegličkom kampu u Jeninu.

''U Zagreb smo doveli neka od najvažnijih kazališnih imena, unatoč nesklonoj financijskoj situaciji.''

Osim novog filma Ostermeier u Zagreb dovodi predstavu "Smrt u Veneciji/Pjesme mrtvoj djeci" u izvedbi berlinskog kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz, koja će 10. rujna otvoriti Festival u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje će se izvesti i dan kasnije. Za tu su predstavu karte u pretprodaju puštene u srpnju i već ih gotovo nema, izvijestila je Dubravka Vrgoč.

Nakon predstava "Tišina" i "Poslije bitke" talijanski kazališni umjetnik Pippo Delbono u Zagreb se vraća s predstavom "Ljubav i tijelo", koja će se izvesti 17. rujna u ZKM-u. Riječ je o svojevrsnom "poetskom putovanju" i "simbiozi poezije i pjesme".

Novi na Festivalu su britanska kazališna skupina Forced Entertainment, pioniri avangardnog britanskog teatra, koji će 23. i 24. rujna izvesti predstavu "Nadolazeća oluja" Tima Etchellsa, koja okuplja raspršene priče o životu, ljubavi, seksu i trivijalnosti na koji se život često svodi.

Redatelj Ivo van Hove i skupina Toneelgroep Amsterdam drugi su put na Festivalu, a ove godine izvest će 26. i 27. rujna "Dugo putovanje u noć", najpoznatiju dramu američkog pisca Eugenea O'Neilla, koja se s obzirom da je nadahnuta njegovim životom smjela izvoditi tek nakon njegove smrti. Kroz priču o četveročlanoj obitelji, od majke ovisnice o morfiju te oca i sina alkoholičara do najmlađeg sina oboljelog od tuberkuloze, prikazuje se jedan dan u njihovu životu.

Samo nekoliko mjeseci nakon premijere u Zagrebu će se 4. i 5. listopada, kao zadnja na festivalu, izvesti hit predstava "King Size" Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel. To je glazbena predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata govori o ljudskim odnosima.

Predstave s ovogodišnjeg festivala pokazat će drugačija redateljska viđenja, kako već dugo ne postoji jedan trend ili zajednički predznak europskog teatra traga se za novim formama i ti su pokušaji iznimno zanimljivi, ocijenila je Vrgoč.

Po njezinim riječima, u Zagreb su doveli neka od najvažnijih kazališnih imena, unatoč "nesklonoj" financijskoj situaciji. Čudo je da smo ih s budžetom kojim raspolažemo uspjeli dobiti, no došli su jer su već bili ovdje i cijene zagrebačku publiku, istaknula je Vrgoč, dodavši da Grad sufinancira Festival s nešto više od milijun kuna, a Ministarstvo kulture s 200 tisuća kuna.

Ona očekuje da će posjećenost biti ista kao prošle godine, kada su predstave imale skoro 90 postotnu popunjenost, a Ivica Buljan, također utemelj Festivala, da program neće iznevjeriti očekivanja publike. Riječ je o autorskom i umjetničkom programu koji je u jedanaestom festivalskom izdanju donekle drugačiji i usmjeren s velikih tema prema intimnijima, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA, THOMAS OSTERMEIER, Hamlet u Palestini