Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Smjer će ovisiti o svjetskim burzama, a one o zbivanjima u Siriji

''Vjerojatno će i danas trgovanje biti mirno, uz skromnu likvidnost.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, uz skromnu likvidnost, dok bi smjer Crobexa ponajviše mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama. Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

„Većina europskih i svjetskih burzi tjedan je završila u negativnom području, ponajviše zbog zabrinutosti oko vojne intervencije u Siriji te mogućeg smanjenja monetarnih poticaja američkom gospodarstvu. Većina investitora i ovoga će tjedna vjerojatno pomno osluškivati što se događa u vezi sa Sirijom i Fedom, te će pratiti makroekonomske objave“

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,44 posto, na 1.841 bod, a Crobex10 0,60 posto, na 1.038 bodova. Zbog toga su indeksi kolovoz završili u minusu. U cijelom prošlom mjesecu Crobex je oslabio 0,36, a Crobex10 0,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 43,6 milijuna kuna, što je oko 20 milijuna kuna manje nego tjedan dana prije.

„Prošloga tjedna na domaćem tržištu prevladavali su cjenovni minusi, uz skromnu likvidnost, koja je u prosjeku dnevno dosezala tek 7,5 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 9,6 milijuna kuna prometa, a cijena im je porasla za 3,25 posto, na 183,48 kuna.

Po prometu slijede dionice Ingre i Dalekovoda, čije su cijene znatnije porasle nakon novih vijesti oko predstečajnih nagodbi.

Tako je dionici Ingre, uz promet od 3,2 milijuna kuna, cijena porasla za 19,44 posto, na 3,87 kuna. Nad tom je tvrtkom početkom tjedna pokrenut postupak predstečajne nagodbe, a krajem tjedna odblokirani su joj i poslovni računi, koji su bili blokirani još od svibnja 2012.

Dionica Dalekovoda poskupjela je, pak, 25,95 posto, na 33,25 kuna, uz promet od 1,98 milijuna kuna. Početkom tjedna Ustavni sud ukinuo je rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda o zastajanju s predstečajnom nagodbom za Dalekovod zbog ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ustavni je sud naložio i da se neodložno nastavi postupak predstečajne nagodbe za Dalekovod.

Po rastu cijena ističu se još i dionice Badela 1862, za 14,23 posto, te Francka i Varteksa, za više od 8 posto.

S druge strane, među likvidnijim izdanjima znatniji pad cijene zabilježile su dionica Slavonskog ZIF-a, za 4,4 posto, potom Đure Đaković Holdinga, za 3,3 posto, te Ine, za 3,29 posto.

„Vjerojatno će i danas trgovanje biti mirno, uz skromnu likvidnost, dok bi smjer Crobexa ponajviše mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama“ ocjenjuje Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,8, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Na europskim burzama, londonski FTSE oslabio je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,7, a pariški CAC 3,3 posto.

„Većina europskih i svjetskih burzi tjedan je završila u negativnom području, ponajviše zbog zabrinutosti oko vojne intervencije u Siriji te mogućeg smanjenja monetarnih poticaja američkom gospodarstvu. Većina investitora i ovoga će tjedna vjerojatno pomno osluškivati što se događa u vezi sa Sirijom i Fedom, te će pratiti makroekonomske objave“, navodi Špoljar.

Od makroekonomskih objava, investitori će danas pratiti objavu PMI indeksa industrijske aktivnosti u Njemačkoj, Britaniji i eurozoni, a sutra ISM indeks industrijske aktivnosti i građevinske potrošnje SAD-u.

„Investitori čekaju i drugu procjenu BDP-a eurozone za drugo tromjesečje. Ipak, ključna će biti krajem tjedna objava izvješća o zaposlenosti u SAD-u za kolovoz. To je zadnja važnija makroekonomska objava uoči sastanka Feda, te će signalizirati hoće li već u rujnu doći do smanjivanje monetarnih poticaja američkom gospodarstvu“, zaključuje Špoljar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor špoljar, zagrebačka burza, crobex