IT

TEHNOLOGIJE : Stvarnost ili propaganda: Sjeverna Koreja predstavila svoj prvi smartphone - Arirang

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja u svijetu, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje, prenosi njihova službena novinska agencija KCNA. 

 

Analitičari pak misle da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sustavom Android, najvjerojatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje.

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, doznalo se u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una tvornici proteklog vikenda, izvijestila je agencija. KCNA dodaje da je vođa tijekom posjeta informiran o "karakteristikama, kvaliteti i pakovanju mobilnog telefona Arirang".

 

Analitičari pak misle da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sustavom Android, najvjerojatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje.

 

Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledavaju i pakiraju telefone, ali se ne vide proizvodne trake.

 

Neki analitičari ističu da će vlasti ovim telefonom moći bolje pratiti razgovore građana.

 

Premda Sjevernokorejci žive u najzatvorenijoj zemlji u svijetu, informacijske tehnologije nisu im potpuna nepoznanica.

 

Gospodarski razvoj u Sjevernoj Koreji moguć je samo ako ne ugrožava komunistički režim gdje se vlast već tri naraštaja prenosi s oca na sina, od osnivača dinastije Kim il-Sunga do danas njegova unuka Kim Jong-Una.

 

Intranet, dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast. Pravi internet je namijenjen samo eliti od najviše tisuću ljudi. No 95 posto stanovništva nema mobitela niti intraneta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjeverna koreja, koreja, kina, android, proizvodnja