A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-poljubac-zagreb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali neće imati pravo na posvajanje djece | Politika+
Hrvatska

NOVI ZAKON: Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali neće imati pravo na posvajanje djece

Njihova zajednica neće se nazivati brakom.

Piše: PolitikaPlus/RTL

Zakon o registriranom partnerstvu, koji bi se u Saboru mogao naći već krajem ove godine, predviđa da će se istospolni parovi moći vjenčati kod matičara, ali neće moći posvajati djecu. Ipak, njihova zajednica neće se nazivati brakom. Zakon o životnom partnerstvu radna skupina Ministarstva uprave priprema već mjesecima.

"Jasno smo rekli: životna zajednica dvije osobe istog spola neće se zvati brak i neće imati pravo na posvajanje djece, no na ostalim razlikama nećemo inzistirati", kaže ministar uprave Arsen Bauk za RTL Danas.

"Pretpostavljam da će Zakon u čitanje ići ove godine, a rezultat ovisi i od rezultata rasprave u Saboru", poručio je Bauk.

To znači da će životni partneri imati ista prava kakva imaju bračni partneri. Gay aktivist Marko Jurčić misli da će tu priliku htjeti iskoristiti mnogi - baš zbog prava koje danas nemaju.

"Pravo na uzdržavanje, na posjete u bolnicama, poreznim olakšicama koje heteroseksualni građani imaju i to se podrazumijeva, a nama za to treba poseban zakon", rekao je Jurčić za RTL Danas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GAY BRAK, ARSEN BAUK, MARKO JURČIĆ, ZAGREB PRIDE, LGBT, GAY