Regija

ZBOG KRITIKA: Milorad Dodik se ponovo svađa s američkim veleposlanikom u BiH

'Kada se sabere ukupan trogodišnji odnos veleposlanika Moona prema RS-u mogao bih zaključiti da će kod mene ostati upamćene kao najlošije godine američkog prisustva u BiH.'

Piše: PolitikaPlus
'Kada se sabere ukupan trogodišnji odnos veleposlanika Moona prema RS-u mogao bih zaključiti da će kod mene ostati upamćene kao najlošije godine američkog prisustva u BiH.'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo se u srijedu otvoreno posvađao s veleposlanikom SAD u Bosni i Hercegovini Patrickom Moonom koji uskoro odlazi iz te zemlje, ovoga puta povodom Moonovih kritika Dodika zbog njegovih napada na Sud i Tužiteljstvo BiH.

"Kada se sabere ukupan trogodišnji odnos veleposlanika Moona prema RS-u mogao bih zaključiti da će kod mene ostati upamćene kao najlošije godine američkog prisustva u BiH", stoji u Dodikovoj pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima.

Američki je veleposlanik na svom internetskom blogu u utorak objavio tekst u kojemu je optužio vodstvo RS da iz političkih pobuda pokušava dovesti u pitanje opstanak suda i tužiteljstva na državnoj razini ne bi li izbjegli mogući kazneni progon.

"To je strah od legitimnih intitucija koje bi političare mogle pozvati na odgovornost zbog onoga što rade", napisao je Moon.

Istaknuo je kako vladavina prava nema alternativu te je podsjetio i na nedavni slučaj u SAD u kojemu je sud oslobodio osumnjičenog za ubojstvo jednog tinejdžera afro-američkog podrijetla kada je i predsjednik Barcak Obama dao naslutiti da nije zadovoljan takvom presudom no jasno je rekao da je odluka suda konačna.

Očevidno se osjećajući i osobno prozvanim Dodik je Moonu odgovorio u svađalačkom tonu predbacivši mu što i u "posljednim danima svog mandata drži lekcije RS-u".

Konstatirao je kako Daytonski sporazum ne predviđa postojanje suda i tužiteljstva na državnoj razini te se te institucije stoga imaju smatrati ilegalnima.

RS smatra da se mora poštovati Ustav BiH i da su "Tužiteljstvo i Sud BiH kao dio pravosudnog sustava umjetno nametnuti izvan ustava i Daytonskog sporazuma. To svakako veleposlanik Moon nije trebao zaobići, ako je želio punu istinu", poručio je Dodik ističući kako će nastaviti borbu za ukidanje pravosudnih tijela na državnoj razini.

Američki je veleposlanik ranije otvoreno optužio Dodika da je glavni krivac da BiH nije napredovala na putu u NATO jer se protivio postizanju sporazuma o dodjeli imovine oružanim snagama i ministarstvu obrane BiH nužne za njihovo funkcioniranje.

Moon je također izjavio kako su mu susreti s Dodikom postali "frustrirajući" jer predsjednik RS-a na jednom sastanku kaže jedno da bi se potom ponašao i govorio na sasvim drugi način kršeći data obećanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svađa, američki veleposlanik, milorad dodik, banja luka, bih