Zagreb

PRIZNANJE: Vinogradska bolnica proglašena 'Rodilištem - prijateljem djece'

'Ove godine obilježava se 20 godina inicijative "Rodilišta-prijatelji djece", a kako će do kraja godine sva hrvatska rodilišta imati tu titulu naš model bit će vrlo blizu skandinavskomm gdje su sva rodilišta prijatelji djece.'

Piše: PolitikaPlus
'Ove godine obilježava se 20 godina inicijative "Rodilišta-prijatelji djece", a kako će do kraja godine sva hrvatska rodilišta imati tu titulu naš model bit će vrlo blizu skandinavskomm gdje su sva rodilišta prijatelji djece.'

KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu danas je proglašeno "Rodilištem-prijateljem djece", kao 28. od 31 hrvatskog rodilišta s tim statusom koji bi trebao osigurati da majke i njihova djeca u rodilištima imaju najkvalitetniju skrb prema svjetskim kriterijima istoimene inicijative koju u Hrvatskoj provode UNICEF i Ministarstvo zdravlja.

Ove godine obilježava se 20 godina inicijative "Rodilišta-prijatelji djece", a kako će do kraja godine sva hrvatska rodilišta imati tu titulu naš model bit će vrlo blizu skandinavskomm gdje su sva rodilišta prijatelji djece, rekao je koordinator programa Josip Grgurić, uručivši priznanje "Majka i dijete" predstojniku Klinike za ženske bolesti i porodništvo Krunoslavu Kuni.

Najavio je 23. Međunarodni tjedan dojenja koje se obilježava prvi tjedan u kolovozu, a kojemu je ove godine naglasak na potpori majkama i u zajednici, s obzirom da stope dojenja nakon izlaska iz rodilišta i nakon drugog mjeseca života vrlo brzo opadaju. U rodilištu je dojeno i do 95 posto djece što do šestog mjeseca opada na 14,8 posto, čime nismo zadovoljni, ocijenio je, izvijestivši da je stoga definiran program "Savjetovalište za djecu - prijatelji dojenja".

Status "Rodilišta-prijatelja djece" podrazumijeva da se redovito primjenjuje deset koraka do uspješnog dojenja i poštuju odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je potporu inicijativi, napomenuvši da je dobro što se sada shvatilo kako je dojenje ključ za početak zdravog života, iako je posljednjih tri do četiri desetljeća bio jak utjecaj kampanja za nadomjestke za majčino mlijeko.

Svako dijete zaslužuje zdrav početak života, pa dojenje treba podupirati, ali ne samo u rodilištima nego i jedincima intenzivne skrbi, rekla je Gorana Dojčinović iz UNICEF-a, ustvrdivši da iako je Hrvatska među vodećim zemljama na tom području, još ima prostora za napredak.

Podsjetivši na dugu tradiciju i povijest Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice, ravnateljica te bolnice Vesna Šerić, rekla je da titula nije dobivena 'preko noći' jer je trebalo obaviti neke građevinske radove, ali i promijeniti svijest.

Pohvalila je dobre rezultate "Vinogradske", natalitetni porast u toj bolnici bez obzira na pad nataliteta u Hrvatskoj, u prošloj godini imala je 3157 poroda, perinatalna smrtnost je na svjetskoj razini - 3,16 promila, a čak 96 posto majki bi to rodilište preporučilo svojoj prijateljici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICA, Rodilište - prijateljI djece, KBC Sestre milosrdnice