Mojbiz

DOJMOVI: Partneri konstituirajuću sjednicu GSV-a ocijenili konstruktivnom

Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će se dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus

Konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) održana je danas u Banskim dvorima, a socijalni partneri su istaknuli zadovoljstvo pokretanjem dijaloga i izrazili nadu u njegovu uspješnost.

Novoizabrano vodstvo, predsjednik GSV-a Mirando Mrsić te potpredsjednici Davor Kuštrak i Damir Jakuš, u izjavama nakon sjednice izrazili su uvjerenje da će se dijalog biti konstruktivan u korist partnera i građana Hrvatske te da će mu strane nastojati pridonijeti ne tražeći da se njihovo mišljenje uvijek bezuvjetno usvoji.

Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog i rad vijeća će biti na višoj razini s ciljem da raspravimo sve teme koje su važne za sve socijalne partnere i građane Hrvatske, a prilog tome je i odluka kojom se Vlada obavezuje da zakoni i propisi koji idu u proceduru trebaju imati priloženo i mišljenje GSV-a, kazao je Mrsić. Ustvrdio je da je i premijer Zoran Milanović imao je razgovor sa socijalnim partnerima koji je prošao u tolerantnom ozračju, tijekom koga je zaključeno da se takvi sastanci nastave kada strane za to budu imale potrebe.

Na sjednici su predstavljena načela i ciljevi novog zakona o radu, koje su članovi GSV podržali i uputili zakon u daljnju proceduru, tako da će tijekom rujna socijalni partneri raditi tekst zakona, rekao je Mrsić.

Također, dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor koji je davno dogovoren s pirotehničarima, nakon usvajanja proširiti na djelatnost humanitarnog razminiranja, što je bio dio pregovora s pirotehničarima, rečeno je.

Potpredsjednik Damir Kuštrak izrazio je nada da će se u radu GSV-a čuti mišljenje poslodavaca te da će oni dati svoj doprinos pokretanju gospodarstva, da se "ugleda svjetlo na kraju tunela".

Potpredsjednik Damir Jakuš kazao je da je bolje voditi socijalni dijalog neposrednim sučeljavanjem nego preko medija, u kojem će se možda nekada postići koncenzus, a nekada će partneri dati izdvojena mišljenja.

Predstavnici sindikata su zatražili od Vlade da radnicima koji su angažirani u Agenciji za upravljanje državnom imovinom kaže što ih očekuje njihovim preuzimanjem u Ured za upravljanje državnom imovinom. Naime, zakonom je predviđeno ukidanje Agencije, a zaposlenici bi trebali preći u spomenuti ured.

Na prvoj sjednici usvojen je poslovnik i osnovana povjerenstva, a program rada bit će usvojen na sljedećoj sjednici, budući je su nj potrebna određena usuglašavanja, rečeno je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GSV, SJEDNICA