Zagreb

SKUPŠTINA: Zagrebački proračun veći za 85 milijuna kuna - pola ide za udžbenike

Povećanje proračuna formalno je 'izvedeno' izmjenom i dopunom Proračuna Grada Zagreba.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački proračun povećan je za 85 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa (38, 5 milijuna) ide za kupnju udžbenika za osnovne škole, odlučili su danas zagrebački gradski vijećnici.

Izmjena, odnosno rebalans proračuna, temelji se, među inim, na dobroj naplati prihoda u prva četri mjeseca, planu da će postupak legalizacije povećati građevinsku aktivnost, a time i komunalni doprinos

Preostali iznos uložit će se u sportske objekte, ploče s imenima ulica i kućnim brojevima, dječji vrtić na Vrbanima...

Povećanje proračuna formalno je 'izvedeno' izmjenom i dopunom Proračuna Grada Zagreba za 2013. godinu teškog 6,67 milijardi kuna.

Izmjena, odnosno rebalans proračuna, temelji se, među inim, na dobroj naplati prihoda u prva četri mjeseca, planu da će postupak legalizacije povećati građevinsku aktivnost, a time i komunalni doprinos.

Za rebalans se izjasnilo 38 vijećnika, osam je bilo suzdržanih.

Skupština je danas prihvatila izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2012.

Ukupan minus Grada Zagreba iznosi 830 milijuna kuna, rekao je pročelnik Ureda za financija Slavko Kojić podnoseći izvješće.

Grad je lani potrošio 28 milijuna kuna više, nego je uprihodovao.

Ukupan dug nastao je prethodnih nekoliko godina ponajprije zbog gospodarske krize i promjene poreznih propisa, tumači Kojić.

Unatoč manjku, Zagreb je optimalno likvidan, ponajprije jer je na kvalitetan način uspio uravnotežiti prihode i rashode, ističe Kojić.

Gradskim financijama uteg je Zagrebački holding kojeg treba naučiti da zarađuje, a ne da stvara gubitke, rekao je Kojić.

Prihodi gradskog proračuna lani su ostvareni u iznosu od 6, 4 milijarde kuna (95, 6 posto od planiranih), rashodi su izvršeni u iznosu od 6, 4 milijarde kuna što je 96, 7 posto planiranih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, zagrebačka skupština, skupština