Burze

SKDD: Tržišna vrijednost hrvatskih vrijednosnih papira u 6 mjeseci porasla 2,5 posto

Samo tržišna vrijednost dionica porasla je za 1,8 posto ili za 4,2 milijarde kuna.

Piše: PolitikaPlus


Podaci SKDD-a pokazuju i da je došlo do smanjenja udjela koji u vlasništvu nad vrijednosnim papirima imaju domaće fizičke i pravne osobe, uz istodoban rast udjela stranih vlasnika.

Tržišna vrijednost svih vrijednosnih papira uvrštenih u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u prvoj polovici ove godine povećana je za nešto manje od 2,5 posto, dok je samo tržišna vrijednost dionica povećana za oko 2 posto, pokazuju podaci iz mjesečne statistike SKDD-a.

Tržišna vrijednost svih 1.104 vrijednosnica iz depozitorija SKDD-a na kraju lipnja ove godine iznosila je 330,7 milijardi kuna i bila je za 2,42 posto ili 7,8 milijardi viša nego na kraju 2012. godine. U usporedbi s podacima SKDD-a s kraja lipnja prošle godine, pak, tržišna vrijednost svih vrijednosnih papira povećana je za 11,52 posto, odnosno za gotovo 34,2 milijarde kuna.

Samo tržišna vrijednost dionica, koja je na kraju lipnja iznosila 238,8 milijardi kuna, u prvih je šest mjeseca ove godine u odnosu na kraj 2012. porasla za 1,8 posto ili za 4,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini, prema lipnju lani, njihova je tržišna vrijednost porasla za gotovo 12 posto ili više od 23,6 milijardi kuna.

Usporedbe radi, prema ranije objavljenim podacima Zagrebačke burze, dionički indeks Crobex u prvih je šest mjeseca ove godine zabilježio porast za 3,7 posto, dok je u odnosu na kraj lipnja 2012. godine njegova vrijednost viša za 6,5 posto.

Podaci SKDD-a pokazuju i da je unazad godinu danas došlo do smanjenja udjela koji u vlasništvu nad vrijednosnim papirima imaju domaće fizičke i pravne osobe, uz istodoban rast udjela stranih vlasnika nad hrvatskim vrijednosnicama.

Naime, krajem lipnja ove godine u vlasništvu domaćih fizičkih osoba bilo je, mjereno tržišnom vrijednošću, 7,61 posto vrijednosnica, dok je udio domaćih pravnih osoba bio 51,94 posto. Usporede li se ti podaci s podacima s kraja šestog mjeseca lani, udio domaćih fizičkih osoba smanjen je za 0,64 postotnih bodova, a udio domaćih pravnih osoba za 1,25 postotna boda.

Istodobno, udio stranih osoba u čijem su vlasništvu hrvatski vrijednosni papiri povećan je za 0,86 postotna boda, na 27,06 posto. Za preostalih 13,39 posto SKDD kao vrstu ulagatelja navodi 'ostali'.

U prvih šest mjeseci ove godine bilježe se nešto drukčija kretanja - udio domaćih fizičkih osoba je prema kraju 2012. pao za 0,04 postotna boda, dok je udio domaćih pravnih osoba povećan za 1,86 postotna boda. Udio stranaca također je smanjen tijekom prve polovice ove godine, i to za 1,64 postotnih bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, vrijednosni papiri, skdd, dionice, zagrebačka burza