IT

PRESUDA: Apple proglašen krivim za namještanje visokih cijena e-knjiga

'Tužitelji su pokazali da je Apple skovao urotu kako bi podigao cijenu e-knjiga za tri do pet dolara po primjerku.'

Piše: PolitikaPlus

Američka informatička tvrtka Apple je proglašena krivom da se dogovorila s velikim izdavačima u Sjedinjenim Državama kako bi podigla cijene e-knjiga i prijeti joj plaćanje visokih globa i kamata.

"Tužitelji su pokazali da je Apple skovao urotu kako bi podigao cijenu e-knjiga", ocijenila je sutkinja Denise Cote u odluci napisanoj na 160 stranica objavljenoj u srijedu.

Državno odvjetništvo optužuje Apple da se krajem 2009. dogovarao s pet izdavača kako bi podigli cijene e-knjiga, prije lansiranja njihova tableta

Ona je objavila da će se održati novi proces još neodređenog datuma za određivanje iznosa odšteta koje tvrtka mora platiti. To traži više američkih država.

Bill Baer, pomoćnik državnog odvjetnika je u priopćenju pozdravio pobjedu za milijune potrošača koji su htjeli čitati e-knjige.

Državno odvjetništvo optužuje Apple da se krajem 2009. dogovarao s pet izdavača kako bi podigli cijene e-knjiga, prije lansiranja njihova tableta.

Američko ministarstvo pravosuđa smatra da im je cilj bio srezati dominaciju Amazona na tržištu.

Na sudu je završio jedino Apple, dok su se izdavači nagodili s vladom i državama. Sutkinja je navela da su neke knjige, koje je Amazon imao po 9,99 dolara, kod Applea stajale 12,99 ili 14,99 dolara.

Apple je objavio u srijedu da namjerava uložit žalbu na presudu. "Nismo učinili ništa loše i žalit ćemo se na odluku sutkinje", navela je tvrtka.

"Apple nije vodio urotu u određivanju cijena e-knjiga i nastavit ćemo se boriti protiv lažnih optužbi", navodi tvrtka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ipad, steve jobs, apple