A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fsk-oluja-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uz Ostermeiera, još niz svjetskih redateljskih zvijezda na Festivalu svjetskog kazališta | Politika+
Kultura

GOSTOVANJA: Uz Ostermeiera, još niz svjetskih redateljskih zvijezda na Festivalu svjetskog kazališta

''Smrt u Veneciji'' je predstava nadahnuta slavnim filmom Luchina Viscontija i prožeta je prelijepom glazbom Gustava Mahlera te predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta.

FOTO: Oluja dolazi
Piše: PP

Kao što smo već najavili, predstavom „Smrt u Veneciji“ nastaloj po noveli Thomasa Manna u režiji  Thomasa Ostermeira, i izvedbi Schabühnea am Lehniner Platz, započinje 10. rujna 11. festival svjetskog kazališta u Zagrebu, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Bit će izvedene i predstave „Oluja dolazi“ kazališne skupine Forced Entertainment u režiji Tima Etchellsa,  “Dugo putovanje u noć” Tonellgroep Amsterdam redatelja Ive van Hovea te “King Size” u izvedbi Theatera Basel i režiji Christopha Marthalera. Dodatna festivalska iznaneđenja stižu, kao i nekoliko godina do sada  - izravno s Avignonskog festivala.  

Prvi put na Festivalu svjetskog kazališta predstavit će se britanska kazališna skupina Forced Entertainment,  i to 23. i 24. rujna, poznata  po  domišljatim kazališnim  inovacijama, s predstavom  “Oluja dolazi” u režiji Tima Etchellsa, koja je prošle godine osvojila avignonsku publiku.

S obzirom da, kako ističe Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica Festivala svjetskog kazališta, već godinama u europskom umjetničkom teatru ne postoji trendovi ni prevladavajuće estetike i ove će godine program biti ispunjen predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta.

"Kao posebna programska osobitost Festivala nameće se praćenje i umjetnički razvoj pojedinih redatelja koji su već gostovali na Festivalu, kao što su Thomas Ostermeier, Ivo van Hove i Christoph Marthaler, a koji će sada u Zagrebu pokazati predstave sasvim drukčijeg poetološkog pristupa", ističe
Dubravka Vrgoč.

„Smrt u Veneciji“ je predstava nadahnuta slavnim filmom Luchina Viscontija i prožeta  je prelijepom glazbom Gustava Mahlera te predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta. Radnja prati vremešnog pisca Gustava von Aschenbacha koji tijekom boravka u Veneciji proživljava autorsku i intimnu krizu i preispituje svoje estetske stavove platonski se vezujući uz prelijepog dječaka Tadzija. „Smrt u Veneciji“ progovara o umjetnosti, prolaznosti života i ljepote, a predstavu prati snažna melankolična atmosfera dekadencije i nostaličnosti, koja gledatelja potiče na razmišljanje i suočavanje s vlastitim životnim pobjedama i porazima. Venecija kao umirući grad neprolaznog i zadivljujuća sjaja odlična je „scenografija“ ove filozofične predstave o smislu života i ljudskih nastojanja ka besmrtnosti, te nepresušne literarne teme.

Smrt u Veneciji: Ostermeier i Schaubühne otvaraju Festival svjetskog kazališta >>

Prvi put na Festivalu svjetskog kazališta predstavit će se britanska kazališna skupina Forced Entertainment,  i to 23. i 24. rujna, poznata  po  domišljatim kazališnim  inovacijama, s predstavom  “Oluja dolazi” u režiji Tima Etchellsa, koja je prošle godine osvojila avignonsku publiku. Forced Enterteinment predvodnici su avangardnog britanskog teatra, a njihov zaštitni znak je zajedničko stvaranje projekata koji krše sve kazališne konvencije, improvizacije, eksperimentiranje i šokiranje publike neočekivanim teatarskim postupcima. “Oluja dolazi” je inventivna predstava koja je ogledni primjer svega čega se ova teatarska skupina bavi od svog osnutka – 1984. godine – ispunjena je apsurdnim situacijima, njeguje osebujan crni humor i anarhičan izvedbeni stil. Blisko performansu, “Oluja dolazi” je zbir raspršenih priča koje problematiziraju život u njegovoj sveukupnosti - od ljubavi i seksa do trivijalnosti na što se on najčešće i svodi. Šestoro izvođača neodoljivi su u svojem pričanju nedovršenih pripovijesti i vlastitih anegdota čiju su istinitost i vjerodostojnost zamutili vrijeme, zaborav ili samozavaravanje. To je mračna, no vrlo duhovita predstava koja ne teži za definitivnim rezultatima, već gledatelju omogućuje uvid u istraživanje, svojevrsna epska saga – provokativna i zabavna.  

Redatelj Ivo van Hove i Toneelgroep Amsterdam dolaze  drugi put na Festival svjetskog kazališta, nakon velikog uspjeha s predstavom  “Premijera” - prije dvije godine i to 26. i 27. rujna. “Dugo putovanje u noć” je najpoznatija drama američkog dramatičara Eugenea O’Neilla i velikim je dijelom nadahnuta njegovom osobnom potresnom obiteljskom pričom, zbog čega je autor i uvjetovao da se može izvoditi tek nakon njegove smrti. Progovara o četveročlanoj obitelji u tijeku jednoga dana, od zore do sumraka -  majci ovisnici o morfiju, ocu i bratu alkoholičarima, tuberkulozi najmlađeg brata. Iako su obiteljske tenzije neprekidne, a sablasti prošlosti stalno prisutne, oni su porodica u kojoj vlada duboka ljubav i simpatija jednih prema drugima. Komad portretira ljude koji ne mogu ni živjeti zajedno, no niti biti sami. Predstava će biti premijerno 25. kolovoza 2013.u Amsterdam, dok će na Festivalu svjetskog kazališta imati svjetsku premijeru.  

Predstava „King Size“ redatelja Christopha Marthalera, u izvedbi Theatrea Basel, dolazi na 11. festival svjetskog kazališta, tek nekoliko mjeseci nakon svjetske premijere i to u Zagrebačko kazalište mladih - 4. i 5. listopada. Marthaler je gostovao 2009. godine na Festivalu svjetskog kazališta s predstavom „Voćna mušica“ berlinskog Volksbühnea am Rosa- Luxemburg Platz. "King Size" je glazbena predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata u jednoj hotelskoj sobi progovara o kiču, dobrom i lošem ukusu i složenosti ljudskih relacija. Bračni savez i sve što ga prati svakako je najsloženiji odnos jer obuhvaća i emocionalnu, neuhvatljivu i vrlo konkretnu, realističnu komponentu. Baš kao i velika glazbena djela, i u braku postoji težnja za harmonijom, eufonijom no ona se teško postiže, pa ga često prekidaju disharmonična sazvučja – nerazumijevanja, predbacivanja, moguće prevare. Marthaler se u predstavi „Voćna mušica“ bavio i znanstvenom esencijom ljubavi, a u predstavi "King Size" nastavlja svoja inventivna kazališna promišljanja u smjeru sljubljivanja najapstraktnije od svih umjetnosti - glazbe i prozaičnosti najvažnije, ali možda i najprecjenjenije ljudske težnje – one voljeti i biti voljen. Možda željeti voljeti više ispunjava srce, no biti voljen je definitivno bolje za dušu. Ono što stoji između toga je praktičan život, kompliciran, naporan i ponekad veselo opuštajući. Baš kao glazba.