A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Festival svjetskog kazališta u Zagrebu od 10. rujna do 5. listopada | Politika+
Zagreb

NAJAVA: Festival svjetskog kazališta u Zagrebu od 10. rujna do 5. listopada

'Program će i ove godine biti ispunjen predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta.'

Piše: PolitikaPlus
"Kao posebna programska osobitost Festivala nameće se praćenje i umjetnički razvoj pojedinih redatelja koji su već gostovali na Festivalu, kao što su Thomas Ostermeier, Ivo van Hove i Christoph Marthaler, a koji će sada u Zagrebu pokazati predstave sasvim drukčijeg poetološkog pristupa", dodaje Vrgoč.

Festival svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 10. rujna do 5. listopada, a otvorit će ga u Hrvatskom narodnom kazalištu predstava "Smrt u Veneciji" u režiji Thomasa Ostermeira i izvedbi berlinskog kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz.

"S obzirom na to da već godinama u europskom umjetničkom teatru ne postoje trendovi ni prevladavajuće estetike, program će i ove godine biti ispunjen predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta", stoji u priopćenju umjetničke ravnateljice Festivala Dubravke Vrgoč.

"Kao posebna programska osobitost Festivala nameće se praćenje i umjetnički razvoj pojedinih redatelja koji su već gostovali na Festivalu, kao što su Thomas Ostermeier, Ivo van Hove i Christoph Marthaler, a koji će sada u Zagrebu pokazati predstave sasvim drukčijeg poetološkog pristupa", dodaje Vrgoč.

Predstava "Smrt u Veneciji" jednoga od najpoznatijih europskih kazališta, nadahnuta novelom Thomasa Manna i slavnim filmom Luchina Viscontija te prožeta glazbom Gustava Mahlera, spoj je dramskog, plesnog i glazbenog kazališta. "Predstavu prati snažna melankolična atmosfera dekadencije i nostaličnosti, koja gledatelja potiče na razmišljanje i suočavanje s vlastitim životnim pobjedama i porazima", ističe se u najavi festivalskog programa.

Ove se godine prvi put na Festivalu predstavlja britanska kazališna skupina Forced Entertainment s predstavom "Oluja dolazi" u režiji Tima Etchellsa, koja je prošle godine osvojila avignonsku publiku. Forced Enterteinment predvodnici su avangardnog britanskog teatra, a njihov zaštitni znak je zajedničko stvaranje projekata koji krše sve kazališne konvencije, improvizacije, eksperimentiranje i šokiranje publike neočekivanim teatarskim postupcima.

"Inventivna crnohumorna predstava anarhičnog izvedbenog stila, 'Oluja dolazi' ogledni je primjer svega čega se ova teatarska skupina bavi od osnutka 1984. Riječ je o mračnoj, duhovitoj predstavi ispričanoj kroz zbir raspršenih priča koje problematiziraju život u njegovoj sveukupnosti - od ljubavi i seksa do trivijalnosti, ispunjena apsurdnim situacijama", ističe se u najavi.

Nakon velikog uspjeha s predstavom "Premijera" prije dvije godine, drugi put na Festival svjetskog kazališta dolaze i redatelj Ivo van Hove i Toneelgroep Amsterdam s najpoznatijom dramom američkog dramatičara Eugenea O’Neilla "Dugo putovanje u noć", nadahnutom njegovom osobnom potresnom obiteljskom pričom, zbog čega je autor i uvjetovao da se može izvoditi tek nakon njegove smrti.

Predstava progovara o četveročlanoj obitelji u tijeku jednoga dana, od zore do sumraka - majci ovisnici o morfiju, ocu i bratu alkoholičarima, tuberkulozi najmlađeg brata. Iako su obiteljske tenzije neprekidne, a sablasti prošlosti stalno prisutne, oni su obitelj u kojoj vlada duboka ljubav. Komad "Dugo putovanje u noć" portretira ljude koji ne mogu ni živjeti zajedno, no niti biti sami. Predstava u Zagreb dolazi nakon premijere u Amsterdamu, 25. kolovoza u Amsterdamu.

Samo nekoliko mjeseci nakon svjetske premijere u Zagrebu će gostovati i predstava "King Size" redatelja Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel. Marthaler je na Festivalu gostovao 2009. s predstavom "Voćna mušica" berlinskog Volksbühnea am Rosa- Luxemburg Platz. "King Size" je glazbena predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata u jednoj hotelskoj sobi progovara o kiču, dobrom i lošem ukusu i složenosti ljudskih relacija. "Marthaler u predstavi 'King Size' nastavlja svoja inventivna kazališna promišljanja u smjeru sljubljivanja najapstraktnije od svih umjetnosti - glazbe i prozaičnosti najvažnije, ali možda i najprecjenjenije ljudske težnje – one voljeti i biti voljen", ističe se u najavi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE, Festival svjetskog kazališta, ZAGREB