A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/OPUSAK-CIGARETE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kako do čistijeg grada bez opušaka – Beč zna kako to riješiti | Politika+
Scena

REDARSTVO : Kako do čistijeg grada bez opušaka – Beč zna kako to riješiti

61 milijuna opušača godišnje završi u bečkim javnim pepeljarama.

Piše: PolitikaPlus

Mnogobrojne mjere bečke gradske uprave usmjerene na podizanje svijesti pušača o zagađenju okoliša koje uzrokuju bacanjem opušaka po javnim površinama urodile su plodom.

 

Broj pravilno zbrinutih opušaka 2013. mogao dosegnuti čak 61,5 milijuna.

Dok je još u rujnu 2009. u bečkim javnim pepeljarama završilo 800.000 opušaka, u travnju ove godine ih je bilo 1,2 milijuna. Po toj računici bi broj pravilno zbrinutih opušaka 2013. mogao dosegnuti čak 61,5 milijuna.

 

Bečka komunalna služba uvela je veliki broj dodatnih mjera kako bi pušačima omogućila pravilno zbrinjavanje opušaka.

 

Beč tako trenutno posjeduje 12.800 koševa za smeće koji imaju ugrađenu cijev za opuške, osim toga u gradu je na mjestima, gdje nije moguće postavljanje koševa za smeće, postavljeno dodatnih 800 cijevi za zbrinjavanje opušaka koje imaju jako upadljiv dizajn.

 

 

Naime cijevi izgledaju poput predimenzioniranih cigareta, a oblijepljene su i poznatim bečkim kolokvijalnim izrazom „Host an Tschick“ ili na hrvatski prevedeno „Imaš pljugu“.

 

Uvedene su i kazne koje nesavjesnim građanima  koje naplaćuju bečki čuvari komunalnog reda lani su  čak 5.800 puta intervenirali zbog nepropisno bačenih opušaka, a i ove je godine zabilježeno već 1.683 intervencija, od toga 324 opomena, 1.049 naplaćenih kazni u visini od 36 eura i 310 prijava

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komunalije, kazne, beč, cijevi, opušak