Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Uz Viro, u fokusu dionica još jednog proizvođača šećera - Termes Grupe

Cijena joj je jučer skočila gotovo 9 posto, na 203,97 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz stagnaciju Crobexa, a u fokusu ulagača i dalje bi mogla biti dionica Vira, kojoj je cijena jučer snažno porasla zbog mogućeg preuzimanja. Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Na Zagrebačkoj burzi i danas očekujemo mirno trgovanje, uz skroman promet, dok bi Crobexi mogli biti blago u pozitivnom području. U fokusu ulagača i dalje bi mogla biti dionica Vira zbog mogućeg preuzimanja“

Crobex indeks ojačao je jučer 0,10 posto, na 1.806 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,21 posto, na 1.017 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Pritom se na listu milijunašica uvrstila samo dionica HT-a. Uz promet od 2,3 milijuna kuna, cijena te dionice pala je 0,9 posto, na 174,35 kuna.

S prometom od 846 tisuća kuna slijedila je dionica Leda, koja je pojeftinila 0,4 posto, na 7.695 kuna.

Snažno je, pak, porasla cijena dionica Vira - 8,2 posto, na 660 kuna – uz promet od 435 tisuća kuna.

Iz te tvornice šećera jučer su izvijestili da su u tijeku preliminarni razgovori s više zainteresiranih strana koje su pokazale interes za ulaganje u Viro. Pojedini od tih ulagača već su proveli dubinsko snimanje, navode iz Vira te naglašavaju da još nisu zaprimili niti jednu ponudu potencijalnog strateškog partnera.

Značajan promet, oko 320 tisuća, jučer je ostvaren i dionicom drugog proizvođača šećera, Termes grupe. Cijena joj je pritom skočila gotovo 9 posto, na 203,97 kuna.

„Na Zagrebačkoj burzi i danas očekujemo mirno trgovanje, uz skroman promet, dok bi Crobexi mogli biti blago u pozitivnom području. U fokusu ulagača i dalje bi mogla biti dionica Vira zbog mogućeg preuzimanja“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

A na svjetskim tržištima vlada dobro raspoloženje. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, koji bi dodatno ublažili bojazni od posljedica smanjenje poticajnih mjera Feda.

Dow Jones ojačao je 0,59 posto, dok je S&P 500 porastao 0,53, a Nasdaq indeks 0,16 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle, što se zahvaljuje i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Alcoe.

Jučerašnjim izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija počela je sezona objave poslovnih izvješća kompanija za drugo tromjesečje, što će idućih tjedana ponajviše utjecati na smjer tržišta.

„Na europskim tržištima očekujemo rast cijena dionica jer su prvi kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija bolji od očekivanja“, kaže Nada Harambašić Nereau.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HT, LEDO, CROBEX, TERMES GRUPA, VIRO, Nada Harambašić Nereau