A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/Doug%20Engelbart-facebook-prvi%20mis.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umro izumitelj računalnog miša Doug Engelbart | Politika+
IT

ODLAZAK: Umro izumitelj računalnog miša Doug Engelbart

Patentirao tehnologiju miša i prodao ju Appleu za 40.000 dolara

FOTO: facebook
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Izumitelj računalnog miša, Doug Engelbart, umro je u 89. godini u Kaliforniji od zatajenja bubrega, izjavila je njegova najstarija kći Gerda.

 

Svoj trenutak slave doživio je relativno rano u karijeri, jednog zimskog popodneva 1968. godine kada je održao jednosatnu prezentaciju u San Franciscu na kojoj je predstavio brojne vizionarske ideje, a desetljećima kasnije to se predavanje smatra "majkom svih prezentacija".

 

Govoreći pred tisuću vodećih stručnjaka, Engelbart, računalni znanstvenik s Istraživačkog instituta Stanforda (SRI), tada je predstavio kockasti uređaj s dva rotirajuća diska nazvan "indikator položaja x-y za ekran". Bio je to prvi računalni miš.

 

Osim toga, Engelbart je tada održao prvu videokonferenciju te predstavio teoriju o povezivanju stranica s informacijama na temelju koje će kasnije nastati arhitektura weba.

 

SRI je kasnije patentirao tehnologiju miša i prodao ju Appleu za 40.000 dolara, koji je svog prvog računalnog miša pustio u prodaju s računalom Lisa 1983. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

it, miš doug engelbart