Energetika

KRAJ MONOPOLA: VIDEO Ministar Ivan Vrdoljak očekuje povoljnije tarife HEP-a

''HEP do 1. srpnja zbog regulatornih razloga nije imao mogućnost promijeniti cijene struje.''

Piše: p/h

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako očekuje od Hrvatske elektroprivrede (HEP) da u što skorije vrijeme iziđe s novim, povoljnijim tarifama za električnu energiju, kako bi bila konkurentna drugim dobavljačima.

"Uvjeren sam da će HEP sada, kad ima pravo brzo reagirati, smanjiti cijenu i pokazati konkurentnost, ne samo na hrvatskom, nego i drugim tržištima."

"Očekujem da HEP-a u što skorije vrijeme iziđe s novim tarifama i da što je moguće više smanji cijenu električne energije kako bi pokazao konkurentnost", rekao je Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima.

Napominje da HEP do 1. srpnja zbog regulatornih razloga nije imao mogućnost promijeniti cijene struje.

Vrdoljak podsjeća da su cijene električne energije u Hrvatskoj za građane niže nego što tvrtke koje su ušle na hrvatsko tržište - RWE i GEN-I, nude na domicilnim tržištima u Njemačkoj i Sloveniji. Smatra kako to pokazuje da se u Hrvatskoj odvija tržišna utakmica koja pokazuje kako se te tvrtke pozicioniraju na otvorenom tržištu.

"Uvjeren sam da će HEP sada, kad ima pravo brzo reagirati, smanjiti cijenu i pokazati konkurentnost, ne samo na hrvatskom, nego i drugim tržištima", kaže Vrdoljak.

Dodaje kako je siguran da će HEP maksimalno smanjiti cijenu, s obzirom na dobro hidrološko stanje i ulazak konkurencije, kako bi pokazao ozbiljnost u zadržavanju tržišta.

Vrdoljak napominje da HEP drži dominantan udio tržišta električne energije u Hrvatskoj i da na tom tržištu ne može rasti nego mora izgubiti njegov dio. Kaže da europska iskustva pokazuju da su bivši monopolisti na liberaliziranim tržištima u prvim godinama izgubili 30 do 40 posto tržišta.

Nužno je dakle dio tržišta izgubiti, ali nama je cilj najkvalitetnije i najstabilnije kupce zadržati u HEP-u, a kvalitetne kupce naći u inozemstvu, kaže Vrdoljak.

Upitan što misli o monetizaciji hrvatskih autocesta, rekao je da su Hrvatska narodna stranka i on osobno podržali taj prijedlog već u njegovim počecima.

"Sljedećih dana očekuje se prijedlog odluke o tipu monetizacije i siguran sam da je to pozitivan projekt koji treba podržati", kaže Vrdoljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ELEKTRIČNA ENERGIJA, TARIFE, HEP, IVAN VRDOLJAK