Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pada indeks straha na američkim burzama: Cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom

VIX 'indeks straha' Čikaške burze pao gotovo 7 posto, na 17,2 boda, što pokazuje da su ulagači sigurniji.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da nakon slabih podataka iz gospodarstva SAD-a Fed neće tako skoro početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones indeks ojačao je 149 bodova, ili 1,02 posto, na 14.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 1.603 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 3.376 bodova.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze pao gotovo 7 posto, na 17,2 boda, što pokazuje da su ulagači sigurniji.

Uspon cijena dionica uslijedio je nakon revidiranog podatka da je u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao 1,8 posto, znatno manje od 2,4 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.

Vijest da potrošnja Amerikanaca, inače glavni pokretač gospodarstva, i smanjenje proračunskih rashoda nisu baš poticajno djelovali na BDP nije ohrabrujuća. No, to bi moglo, smatraju analitičari, odgoditi odluku Feda o smanjenju poticajnih monetarnih programa, s obzirom da je središnja banka poručila da će ih početi smanjivati tek kada gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Ti programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno dugo su poticali trend rasta cijena dionica, koje su u svibnju dosegnule rekordne razine.

No, od prošle srijede kada je Fed najavio smanjenje tih programa kasnije ove godine, cijene su oštro pale jer se ulagači plaše da bi time tržište izgubilo podršku.

Kako su te bojazni ponešto ublažene nakon podataka o BDP-u, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Pritom je VIX 'indeks straha' Čikaške burze pao gotovo 7 posto, na 17,2 boda, što pokazuje da su ulagači sigurniji, pa manje nego prethodnih dana osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,04 posto, na 6.165 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,66 posto, na 7.940 bodova, a pariški CAC 2,09 posto, na 3.726 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, INDEKS STRAHA, FED