Kultura

KARLOVAC: Izložba Daniela Butale otvorena u Gradskom kazalištu Zorin dom

Izloženo je 15 crteža iz novog Butalinog ciklusa mrtve prirode s motivima cvijeća.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus

Izložba akademskog slikara Daniela Butale (1943.), otvorena je danas u Gradskom kazalištu Zorin dom, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Izloženo je 15 crteža iz novog Butalinog ciklusa mrtve prirode s motivima cvijeća. Likovni kritičar Nikola Albaneže istaknuo je kako je riječ o „slikocrtežima“ jer su samo linije i crtice gradivni element slike.

Znamo da su slike sazdane od točaka linija i ploha, te mrlja, a na slikama Danijela Butale gradivni je element samo crta. I kada nešto vidimo kao mrlju, „zoomiranjem“ u sliku vidimo da je nastala također od mnoštva crtica koje čine kompleksnu strukturu slike s asocijativnim, imaginarnim i istovremeno lirskim bogatstvom, kazao je Albaneže.

Zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić podsjetio je okupljene da je upravo na današnji dan 1901. u Zorin domu bila otvorena izložba 11 značajnih hrvatskih stvaralaca iz tadašnjeg „Društva hrvatskih umjetnika“, među kojima i slike Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Menci Clementa Crnčića, Slave Raškaj, Ivana Tišova, Robert Auera, Josipa Auera, I. Maline, Roberta Frangeša, Ferde Kovačevića i Tomislava Krizmana.

Akademski slikar Daniel Butala (1943. Karlovac) je izlagao na stotinjak izložaba a između mnoštva nagrada izdvajaju se brončana medalja iz Pariza 1985. (Le salon des nations), grand prix za crtež iz Firence 2001. g (Biennale internazionale dell' arte cohtemporanea) i grand prix 5. Hrvatskog trienala akvarela 2010. godine održanog u Karlovcu.

Izložba "Cvijeće" je otvorena do 13. srpnja, kada je i Dan grada Karlovca, koji slavi 434. rođendan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, daniel butale, karlovac