IT

HAKOM: Odabrane tvrtke za izradu aplikacija za razvoja širokopojasnog interneta

Javno nadmetanje za prve dvije faze rezultiralo je odabirom osam tvrtki za devet aplikacija.

Piše: Vanja Deželić

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) u sklopu Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima odabrala je najpovoljnije ponude iz javnog nadmetanja za izradu aplikacija.

 

 

HAKOM nastavlja sa sljedećim fazama realizacije programskih aplikacija iz programa potpora. Završetkom izrade natječajnih dokumentacija pokrenut će se novo javno nadmetanje za preostale odabrane ideje, kao i one čije je nadmetanje moralo biti poništeno

Javno nadmetanje za prve dvije faze rezultiralo je odabirom osam tvrtki za devet aplikacija, koje su odabrane kao ideje na javnom pozivu održanom prošle godine, a nadmetanje za tri aplikacije moralo je biti poništeno. Temelj odabira bila je najniža ponuđena cijena uz zadovoljenje uvjeta iz natječajne dokumentacije.

HAKOM je u siječnju objavio javno nadmetanje za izradu 10 aplikacija u sklopu prve faze, a u ožujku nadmetanje za još dvije aplikacije (2. faza). Ukupno procijenjena vrijednost nabave aplikacija podijeljenih u grupe bila je 5.975.000 kuna bez PDV-a. Prva i druga faza izazvale su veliki interes hrvatskih tvrtki te je na nadmetanja pristiglo 64, odnosno 13 ponuda.

Za prvu grupu iz prve faze, naziva „Projekt osobni terapeut“, nadmetanje je moralo biti poništeno iz razloga što niti jedna ponuda nije u potpunosti zadovoljila uvjete natječaja. Drugu grupu - aplikaciju „Prilagođavanje sadržaja slijepim osobama“, dobila je tvrtka Manex. Treća grupa „Informatizacija patronažnih sestara u RH“, pripala je LED Elektronici.

Grupe 4, 5, 6, 7 i 8, koje predstavljaju aplikacije „Uzbunjivanje vatrogasaca“, „Praćenje vatrogasnih vozila i osoba na intervencijama“, Lektire na dlanu“, „Simulator za izračun isplativosti biljnih kultura“ i „Total expo – virtualni velesajam“, dobile su slijedom tvrtke: STORM Computers, Raptor, Bulaja naklada, Poslovanje 2 i PARDUS. Nadmetanje za posljednje dvije grupe „Kod za Hrvatsku“ i „Teleradiologija“ je također poništeno.

U sklopu druge faze, koju su činile dvije grupe „Dizajn centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske - Središnji državni portal“ i „Razvoj i uspostava sustava za upravljanje sadržajima centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske - Središnji državni portal“, najpovoljnije ponude dao je Globaldizajn.

HAKOM nastavlja sa sljedećim fazama realizacije programskih aplikacija iz programa potpora. Završetkom izrade natječajnih dokumentacija pokrenut će se novo javno nadmetanje za preostale odabrane ideje, kao i one čije je nadmetanje moralo biti poništeno.

Programom potpora za razvoj interneta planira se smanjiti jaz između  područja obuhvaćenih programom i ostalih područja koja imaju veću dostupnost širokopojasnog interneta. Pored toga, Program predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aplikacija, tvrtka, hakom