Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači oprezni, no vjeruju da će rekordi biti srušeni

''Mislim da će se trgovati nesigurno, no vjerujem da će tržište premašiti rekordne razine iz svibnja.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, nakon vrlo opreznog trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, a ulagače nije oraspoložilo ni povećanje izgleda za kreditni rejting SAD-a s negativnih na stabilne. Dow Jones oslabio je 9 bodova, ili 0,06 posto, na 15.238 bodova, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 1.642 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 3.473 boda.

„Mislim da će se trgovati nesigurno, no vjerujem da će tržište premašiti rekordne razine iz svibnja, jer bi ulagači trebali iskoristiti prilike za kupnju, s obzirom da su posljednjih tjedana cijene ponešto pale“

Ulagači su vrlo oprezni dok se nagađa kada bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne programe, koji već dugo vremena podržavaju tržište.

U petak su cijene dionica snažno porasle jer su podaci o zaposlenosti pokazali da gospodarstvo nije baš u najboljoj formi, pa bi Fed i dalje trebao voditi labavu monetarnu politiku.

„Čini se da je u petak barem zaustavljena faza korekcije tržišta nakon pada cijena u prvoj polovici prošloga tjedna“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

No, kako je S&P 500 indeks od početka godine porastao 16,3 posto, dosegnuvši u svibnju najviše razine u povijesti, pitanje je mogu li cijena dionica nastaviti uzlaznim trendom.

„Mislim da će se trgovati nesigurno, no vjerujem da će tržište premašiti rekordne razine iz svibnja, jer bi ulagači trebali iskoristiti prilike za kupnju, s obzirom da su posljednjih tjedana cijene ponešto pale“, kaže Greg Sarian, direktor u tvrtki The Sarian Group.

No, ulagači su vrlo oprezni, pa ih jučer nije ohrabrilo ni priopćenje iz rejting agencije Standard & Poor's o povećanju izgleda za kreditni rejting SAD-a s negativnih na stabilne. Ta je agencija smanjila rejting SAD-a s vrhunskog, trostrukog A na 'AA+' u ljeti 2011. godine.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer promijenilo svega 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.400 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 3.864 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,64 posto, na 8.307 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET