Hrvatska

BANJA LUKA: Josip Leko: Mir i stabilnost u regiji povezani s pravom na povratak

Leko je tijekom rasprave istaknuo kako nije došao nuditi recepte nego pomoći zajedničkom traganju za rješenjima.

Piše: PolitikaPlus
"Trenutak u kojemu se nalazimo jedan je od važnijih u povijesti regije. Za manje od mjesec dana Hrvatska je punopravna članica EU. Uvjereni smo da će blagotvoran učinak toga osjetiti u cijeloj regiji pa tako i u BiH", kazao je Leko. Istaknuo je kako je približavanje svih susjeda euroatlantskim intergracijama prioritet za Hrvatsku, no to se posebice odnosi na BiH koja mora biti stabilna i funkcionalna država s jednakim pravima svih naroda koji u njoj žive.

Trajni interes Hrvatske je stabilnost Bosne i Hercegovine jer su dvije zemlje trajno i čvrsto povezane, kazao je u ponedjeljak u Banjoj Luci predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjelujući na trodnevnom međunarodnom skupu posvećenom miru i pomirenju te je istaknuo važnost prava na povratak za mir i stabilnost u regiji.

Konferencija pod nazivom "Mir i pomirenje - korak naprijed" održava se pod pokroviteljstvom banjolučkog biskupa Franje Komarice i skupine znanstvenika sa sveučilišta Harvard s ciljem promicanja mira i dijaloga u regiji i okupila je veći broj dužnosnika i predstavnika nevladinih organizacija iz niza zemalja šire regije.

Leko je tijekom rasprave istaknuo kako nije došao nuditi recepte nego pomoći zajedničkom traganju za rješenjima.

"Trenutak u kojemu se nalazimo jedan je od važnijih u povijesti regije. Za manje od mjesec dana Hrvatska je punopravna članica EU. Uvjereni smo da će blagotvoran učinak toga osjetiti u cijeloj regiji pa tako i u BiH", kazao je Leko. Istaknuo je kako je približavanje svih susjeda euroatlantskim intergracijama prioritet za Hrvatsku, no to se posebice odnosi na BiH koja mora biti stabilna i funkcionalna država s jednakim pravima svih naroda koji u njoj žive.

Leko je kazao kako je Hrvatska do sada višekratno dokazala zalaganje za prava na povratak izbjeglica osiguravši to za 133 tisuće svojih građana te za više od 40 tisuća državljana BiH. Podsjetio je i na obnovu 150 tisuća stambenih jedinica te na vraćanje vlasnicima njih 19 tisuća kao i na činjenicu da je iz hrvatskog proračuna obnovljeno više od dvije tisuće domova na teritoriju BiH.

Leko je međutim upozorio i na probleme koji još nisu riješeni, a posebice na činjenicu da se brojni izbjegli iz BiH i danas nisu uspjeli vratiti.

"Vjerujemo da svi znaju da je prostor Republike Srpske ostao bez 95 posto katoličkog stanovništva", podsjetio je Leko u Banjoj Luci dodajući kako je od 200 tisuća prognanih Hrvata u taj entitet vratilo njih tek 12 tisuća, dok je u cijeloj BiH sada tek nešto više od 450 tisuća Hrvata, gotovo dvostruko manje nego prije rata.

Suočavanje s tim činjenicama iznimno je važno za učvršćenje mira, kazao je predsjednik Sabora te pozvao da se svi koji to mogu dodatno založe za održivi povratak jer je jedino na tom temelju moguć napredak BiH. On je obećao je kako će Hrvatska u tome nastaviti pomagati.

Leko je dodao kako Hrvatska podupire nastavak angažiranja međunarodne zajednice u BiH. "Nema boljeg puta u bolju budućnost od pomirenja", kazao je Leko.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Božo Ljubić kazao je kako su svi u toj zemlji na neki način žrtve, a jedini način gradnje boljeg društva je otvoreno govoriti o frustracijama. "Prva stvar na putu pomirenju i suradnji je pravda", kazao je Ljubić dodajući da stabilnog Balkana i Europe nema bez stabilne BiH. Te stabilnosti neće biti sve dok BiH funkcionira na temeljima Daytonskog sporazuma, kao i dok u toj zemlji nema konsenzusa o načinu rješavanja bitnih problema, kazao je Ljubić. Upozorio je kako se Hrvati, nezadovoljni stanjem u BiH, nastavljaju iseljavati, što može imati opasne posljedice po cijelu zemlju. "Nameće se dojam kako je Hrvatima namijenjena uloga kolateralne štete", rekao je Ljubić pozvavši na otvoren razgovor o neriješenim pitanjima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je kako BiH treba "nepovratno stanje stabilnosti" konstatirajući kako često izgleda da se "Sarajevo i Banja Luka razlikuju ne samo po političkim ciljevima već i naprosto ne čuju i ne razumiju". "Sve se može u trenutku srušiti jer napredak nije jednosmjeran proces i nije zajamčen. Malo nepažnje dovoljno je da se ta dostignuća ugroze", upozorio je Radojičić aludirajući na stalne političke sukobe u BiH.

Predsjednik parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić potvrdio je kako europska perspektiva ostaje opredjeljenje i njegove zemlje te je također iskazao spremnost na puni doprinos procesu promirenja kao preduvjeta jačanja stabilnosti u regiji.

Među sudionicima banjolučkog skupa je i zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pack, koja je također upozorila kako stanje u toj zemlji još nije stabilno te da se svi trebaju upitati zašto je to tako. Kao jedno od važnih otvorenih pitanja spomenula je postojanje škola u BiH u kojima se učenici i danas školuju po odvojenim programima, ovisno o tome kojoj etničkoj skupini pripadaju. Obrazovanje ima iznimnu ulogu u gradnji mira, istaknula jer Pack te je pozvala da se slijedi primjer škola kakve je u BiH uspostavila Katolička crkva temeljeći ih na europskim vrijednostima.

"Nisam ovdje da bih bilo koga kritizirala. Ovdje sam stoga što volim ovu zemlju", kazala je Pack istaknuvši kako je time bilo motivirano i njeno zalaganje u Europskom parlamentu za oštriju rezoluciju u BiH u kojoj je predlagala i suspenziju njezina članstva u Vijeću Europe.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je također sudjelovao u raspravi, kazao je kako je njegova zemlja spremna ostaviti prošlost za sobom i graditi zajedničku budućnost regije na europskim zasadima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mir, banja luka, josip leko, regija