Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon nestabilnog trgovanja cijene dionica porasle

''Nesigurnost na tržištu vlada zbog toga što je ono u fazi tranzicije iz rasta temeljenog na povećanoj likvidnosti prema rastu temeljenom na gospodarskim fundamentima.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon vrlo nestabilnog trgovanja tijekom kojeg je Dow Jones indeks oscilirao u rasponu od gotovo 200 bodova jer su ulagači nesigurni uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

„Nesigurnost na tržištu vlada zbog toga što je ono u fazi tranzicije iz rasta temeljenog na povećanoj likvidnosti prema rastu temeljenom na gospodarskim fundamentima“

Dow Jones ojačao je 80 bodova, ili 0,53 posto, na 15.040 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 1.622 boda, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 3.424 boda.

Tijekom trgovanja Dow Jones indeks bio je u minusu i do 1 posto, dok je S&P 500 u jednom trenutku, po prvi puta od polovice travnja, zaronio ispod 1.604 boda, 50-dnevnog pomičnog prosjeka.

Ipak, do kraja trgovanja cijene su se dionica oporavile, pa je svih 10 sektora S&P indeksa završilo u plusu. Pritom su najviše, 1,4 posto, porasli financijski i zdravstveni sektor, dok je tehnološki ojačao svega 0,1 posto.

Nesigurnost ulagača posljedica je strahovanja da će Fed zaoštriti monetarnu politiku. Od kada je njezin predsjednik Ben Bernanke kazao da bi američka središnja banka na jednoj od idućih sjednica mogla smanjiti programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, koji već dugo vremena jeftinim novcem podržavaju tržište, S&P 500 pao je 3 posto.

No, odluka Feda ovisit će o stanju u gospodarstvu, ponajviše na tržištu rada, jer je kao glavni cilj svoje poticajne monetarne politike središnja banka postavila pad stope nezaposlenosti na 6,5 posto.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 170.000, malo više nego u travnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

Daljnji smjer tržišta ovisit će, kažu analitičari, o ovim, ali i idućim makroekonomskim podacima jer bi gospodarstvo, nakon dugog razdoblja rasta na temelju tiskanja svježeg, jeftinog novca, konačno trebalo stupiti na put samoodrživog rasta.

„Nesigurnost na tržištu vlada zbog toga što je ono u fazi tranzicije iz rasta temeljenog na povećanoj likvidnosti prema rastu temeljenom na gospodarskim fundamentima“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 posto, na 6.336 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,19 posto, na 8.098 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 3.814 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, nasdaq