Crna kronika

OTVORENO PISMO: Izetbegović: Presuda potvrdila postojanje zločinačkog pothvata

'Toga posebice trebaju biti svjesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet s hrvatskom većinom u BiH.'

Piše: PolitikaPlus

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je pozdravio presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju "Prlić i ostali" uz ocjenu kako je to "pobjeda pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale".

U pisanoj izjavi, koja je iz Izetbegovićeva ureda dostavljena Hini u Sarajevu, stoji kako je ova presuda "definitivno potvrdila bjelodanu istinu: projekt stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriji BiH bio je zločinački pothvat".

"Toga posebice trebaju biti svjesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet s hrvatskom većinom u BiH", izjavio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji se zajedno s ostalom dvojicom članova nalazi u službenom posjetu Francuskoj, u izjavi ističe kako presuda obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči s vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani BiH pretrpjeli zbog politike Franje Tuđmana.

"To je najbolji put da nastavimo dobrosusjedsku suradnju i okrenemo se zajedničkoj europskoj budućnosti", izjavio je Izetbegović.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je u srijedu prvostupanjskom presudom šestoricu bivših vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanima 1993-94. na dugogodišnje zatvorske kazne te da je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojemu su sudjelovali i hrvatski čelnici uključujući i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakir izetbegović, bosna i hercegovina, icty