Burze

DANAS NA BURZI: Na domaćem tržištu ništa nova - prometi su niski, a indeksi stagniraju

Na inozemnim burzama, pak, indeksi se oporavljaju nakon prošlotjednih gubitaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, jer nema važnijih poslovnih vijesti, a približava se i ljetno, uobičajeno sušno razdoblje na domaćem tržištu, kada aktivnost investitora slabi. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,17 posto, na 1.884 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,09 posto, na 1.071 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,65 milijuna kuna, što je 3 milijuna manje nego u petak.

Više od trećine prometa ostvareno je dionicama Valamar Adria Holdinga. Njihova je cijena pritom porasla za 0,35 posto, na 142,61 kunu.

Dionicom HT-a ostvareno je 1,6 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 0,37 posto, na 209,78 kuna.

U fokusu ulagača bila su pojedina izdanja iz građevinskog sektora. Pritom je dionica Tehnike poskupjela 3,88 posto, nakon objave da je konzorcij, u kojem je Tehnika vodeći član, potpisao ugovor vrijedan 10,18 milijuna eura za izgradnju pročistača vode u Sisku.

Dionica Dalekovoda zabilježila je, pak, pad cijene za 1,69 posto. Iz tvrtke su izvijestili da će se 3. lipnja održati zajednička sjednica Uprave i Nadzornog odbora društva na kojoj će se raspravljati o odluci Uprave o sazivu izvanredne Glavne skupštine sa dnevnim redom koji uključuje i donošenje odluke o odobrenja Upravi da u roku od 5 godina od upisa odluke poveća temeljni kapital ulozima u novcu za iznos do 60 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica u nominalnom iznosu od 10,0 kuna po dionici.

„Na domaćem tržištu sve je po starom - prometi su niski a indeksi stagniraju - jer nema vijesti koje bi potaknule veću aktivnost investitora. Slično trgovanje očekujem i danas, pitanje je samo s kojim će predznakom Crobexi završiti dan“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na inozemnim burzama, pak, indeksi se oporavljaju nakon prošlotjednih gubitaka.

Na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana, no trguje se oprezno dok se čeka početak rada na Wall Streetu, nakon jučerašnjeg blagdana.

I na europskim su burzama najvažniji indeksi jutros u plusu.

„Nakon prošlotjednih izjava čelnika Feda da bi se uskoro mogli smanjiti monetarni poticaji u SAD-u, na inozemnim se burzama trguje vrlo oprezno“, zaključuje Franin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ana franin, zagrebačka burza, crobex