IT

OPTUŽBA: Senat: Apple preko mreže off-shore kompanija izbjegava plaćanje poreza

''Apple je tražio sveti gral za izbjegavanje plaćanja poreza.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Pododbor američkog Senata za istrage optužio je računalni div Apple da je jedan od najvećih američkih poreznih neplatiša i rekao da je ta tvrtka koristila "složenu mrežu off-shore kompanija" kako bi izbjegla plaćanje milijardi dolara poreza, ali je priznao da nema naznaka da je tvrtka djelovala nelegalno, prenosi BBC u utorak.

"Apple je tražio sveti gral za izbjegavanje plaćanja poreza. Otvorio je tvrtke u kojima drži desetke milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji porezni obveznici"

Direktor Applea Tim Cook odgovorit će tijekom dana na ove optužbe pred senatskim pododborom, a u pripremljenom svjedočenju tvrtka demantira da se bavila poreznim malverzacijama.

Apple ima tri podružnice u Irskoj, a Senat je priopćio da je tvrtka platila malo ili ništa na milijarde dolara profita u irskim podružnicama.

"To nisu pitanja koja proizlaze iz irskog poreznog sustava", izjavio je potpredsjendik vlade Eamon Gilmore za irsku televiziju RTE odgovarajući na pitanje o izvješću senatskog odbora.

"To su pitanja koja proizlaze iz poreznih sustava u drugim zemljama i to je pitanje kojim se trebaju baviti u tim zemljama", kazao je.

Apple raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali odbor tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Apple želi izbjeći plaćanje 35-postotnog poreza, jednog od najvećih u svijetu, tako što novac ne želi vratiti u SAD.

"Apple je tražio sveti gral za izbjegavanje plaćanja poreza. Otvorio je tvrtke u kojima drži desetke milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji porezni obveznici", rekao je predsjednik pododbora Carl Levin.

Apple je demantirao optužbe i podsjetio da je tvrtka stvorila 600 tisuća radnih mjesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza američkom ministarstvu financija u 2012.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Eamon Gilmore, tim cook, senat, off-shore, ozbjegavanje poreza