Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dokle god je gospodarstvo slabo, Fed daje poticaje - a dionice rekordno rastu

Makroekonomski podaci ne najavljuju samoodrživ oporavak gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, jer su naznake slabosti američkog gospodarstva, zajedno s podacima o niskoj inflaciji, ojačali uvjerenje da će Fed nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 60 bodova, ili 0,40 posto, na 15.275 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 1.658 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.471 bod, najvišu razinu od studenoga 2000. godine.

„Proizvodnja se ne uspijeva oporaviti. Slabost europskih gospodarstava i usporavanje rasta u zemljama u razvoju štete američkim proizvođačima više nego nejaka domaća potražnja. I to će potrajati još neko vrijeme“

Novi rekordi burzovnih indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će američka središnja banka nastaviti voditi labavu monetarnu politiku jer makroekonomski podaci ne najavljuju samoodrživ oporavak gospodarstva.

Fed je jučer objavio da je ukupna industrijska proizvodnja u SAD-u u travnju pala 0,5 posto, znatno više od 0,2 posto, koliko su očekivali analitičari, nakon 0,3-postotnog rasta mjesec dana prije.

Uz nejako domaću potražnju, američki proizvođači ne mogu povećati proizvodnju zbog slabe inozemne potražnje, s obzirom na recesiju u eurozoni i usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Eurostat je jučer objavio da je gospodarstva eurozone u prvom tromjesečju palo 0,2 posto, više nego što se očekivalo, pa se u tom bloku nastavlja najdulja recesija od kada je 1999. uveden euro.

„Proizvodnja se ne uspijeva oporaviti. Slabost europskih gospodarstava i usporavanje rasta u zemljama u razvoju štete američkim proizvođačima više nego nejaka domaća potražnja. I to će potrajati još neko vrijeme“, kaže Ryan Sweet, ekonomist u tvrtki Moody's Analitics.

Nejaka potražnja izazvala je, pak, pad proizvođačkih cijena u SAD-u u travnju za 0,7 posto, najviše u protekle tri godine, što pokazuje da su inflacijski pritisci slabi.

Niska inflacija i slabost gospodarstva podržavaju uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti provoditi programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, te tako na tržišta ulijevati svježi, jeftin novac.

A taj novac najveće prinose trenutačno nalazi na tržištu dionica, s obzirom da su zbog rekordno niskih kamatnih stopa obveznice neprivlačne, dok se zbog slabosti gospodarstava ne može očekivati rast potražnje za sirovinama, a stoga ni njihovih cijena.

„Gospodarski su podaci slabiji nego što smo očekivali, no nema razloga zbog kojih bi ulagači prodavali dionice. Tržište pokreću Fed, solidni poslovni rezultati kompanija i povjerenje potrošača. Stoga ulagači i dalje nalaze vrijednost na tržištu“, kaže Michael Binger, portfelj menadžer u fondu Gradient Investments.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše, 1 posto, porasli financijski i sektor proizvođača roba za široku potrošnju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 6.693 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 8.362 boda, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,41 posto, na 3.982 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, SVJETSKA TRŽIŠTA, NASDAQ