Energetika

''NEĆU USLUGE TOPLANE'': Državni inspektorat podnio 19 optužnih prijedloga protiv karlovačke Gradske toplane

''Državno odvjetništvo trenutno obrađuje nekoliko prijava vezanih za legalnost osnivanja Gradske toplane, odnosno za prijenos koncesije s propale na novu toplanu.''

Piše: p/h

Koordinator Građanskog pokreta "Neću usluge toplane" Domagoj Švegar priopćio je jutros da je Državni inspektorat pred Prekršajnim sudom u Karlovcu podigao 19 optužnih prijedloga protiv Gradske toplane, te istaknuo da će nastaviti ukazivati na nezakonitosti u poslovanju te toplane.

''Osim postupaka koje je pokrenuo Inspektorat, Državno odvjetništvo trenutno obrađuje nekoliko prijava vezanih za legalnost osnivanja Gradske toplane, odnosno za prijenos koncesije s propale na novu toplanu.''

Švegar u privitku priopćenja navodi dopis koji je jučer dobio od Državnog inspektorata, po kojemu je Inspektorat u razdoblju od 23. rujna prošle do 22. travnja ove godine protiv Gradske toplane zaprimio ukupno 43 predstavke ili prijave građana i udruga za zaštitu potrošača.

Za njih 33 inspekcijski je nadzor dovršen. Kao neosnovane odbačene su četiri predstavke ili prijave, dok je za njih 19 potvrđeno da postoji sumnja da je Gradska toplana kršila propise (odredbe Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji te Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom).

Slijedom toga, Inspektorat je protiv Gradske toplane nadležnom prekršajnom sudu podnio 19 optužnih prijedloga.

U preostalih 10 prijava utvrđeno je da je sadržaj koji ukazuje na povrede propisa istovjetan onom prethodno zaprimljenih predstavki, što, tvrde u Inspektoratu, znači da su povrede na koje se ukazuje već utvrđene ili procesuirane.

Domagoj Švegar u priopćenju ističe i da, osim postupaka koje je pokrenuo Inspektorat, Državno odvjetništvo trenutno obrađuje nekoliko prijava vezanih za legalnost osnivanja Gradske toplane, odnosno za prijenos koncesije s propale na novu toplanu.

Naglašava da je ovime zaključena prva faza otpora Građanskog pokreta, koja je osim velikog broja prijava nadležnim institucijama obuhvaćala i potpisivanje peticije, prosvjedno spaljivanje računa pred postrojenjem toplane te druge oblike građanskog neposluha. Osim toga, dodaje, prva faza obuhvatila je i konstruktivno sudjelovanje u javnim raspravama oko izmjena nacrta Zakona o tržištu toplinske energije.

Obavještava i da su aktivisti Građanskog pokreta "Neću usluge toplane" jednoglasno prihvatili njegov prijedlog da upravljanje Pokretom od 20. svibja preuzme Davor Bajs, doktor znanosti s područja energetike i stručnjak na području toplinarstva.

"Pod vodstvom Davora Bajsa Građanski pokret nastavit će s radom, prateći zakonitosti u poslovanju Gradske toplane i ukazujući na eventualne nepravilnosti. Pokret će također pružati savjete svim zainteresiranim osobama koje žele ili ne žele biti korisnici toplane, a u skladu s novim Zakonom o tržištu toplinske energije i ostalom pravnom legislativom", zaključuje Švegar u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARLOVAC, TOPLANA, DORH, DOMAGOJ ŠVEGAR, eću usluge toplane, GRIJANJE, Davor Bajs