Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Vidljiv pad profitabilnosti većine hrvatskih tvrtki

Kompanije, čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu, zabilježile su pad ukupne EBITDA-e u prvom tromjesečju za 24 posto.

Piše: PolitikaPlus


"S obzirom na produljenu recesiju u domaćem gospodarstvu, vidljiv je, kao što se i očekivalo, pad profitabilnosti kod većine kompanija. Kompanije, čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu, zabilježile su pad ukupne EBITDA-e u prvom tromjesečju za 24 posto, a neto dobiti za 35 posto, dok su agregirani prodajni prihodi smanjeni 2 posto“

Protekli je tjedan na Zagrebačkoj burzi bio u znaku poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje, a kako je dosad većina njih objavila rezultate, idućih se dana očekuje mirnije trgovanje.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,18 posto, na 1.945 bodova, prekinuvši 4-tjedni negativni niz. Crobex10 ojačao je, pak, drugi tjedan zaredom, za 0,24 posto, na 1.093 boda.


Redovni promet iznosio je 48,2 milijuna kuna, što je otprilike 23 milijuna manje nego tjedan dana prije. No, Zagrebačka burza je radila samo tri dana jer je u srijedu bio Praznik rada, dok u utorak nije radila zbog tehničkih poteškoća.

„Protekloga tjedna domaće tržište kapitala bilo je u znaku financijskih izvješća kompanija za prvo tromjesečje. S obzirom na produljenu recesiju u domaćem gospodarstvu, vidljiv je, kao što se i očekivalo, pad profitabilnosti kod većine kompanija. Kompanije, čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu, zabilježile su pad ukupne EBITDA-e u prvom tromjesečju za 24 posto, a neto dobiti za 35 posto, dok su agregirani prodajni prihodi smanjeni 2 posto“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ugodno iznenađenje među blue-chip izdanjima bio je Ericsson Nikola Tesla, s obzirom na rast prodaje od 35 posto i neto dobiti za 37 posto, što je ponajviše rezultat dobrih rezultata na izvoznim tržištima, navodi Mažurin.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle porasla je 3,28 posto na 1.549,20 kuna, uz promet od 2,8 milijuna kuna.

„Jedno od neugodnijih iznenađenja bio je HT, s padom prodaje od 6,1 posto, i potonućem EBITDA marža za 730 baznih bodova, na 35,9 posto“, ocjenjuje Mažurin, dodajući da je EBITDA marža bila pod pritiskom troškova zbrinjavanja zaposlenika u iznosu od 60 milijuna kuna i rasta troškova prodane robe za 33,5 posto.

Ujedno, navodi da je prvo tromjesečje uobičajeno lošije po rezultatima za tu kompaniju, pa ono vjerojatno i nije indikator ukupnih godišnjih rezultata HT-a.

Dionici HT-a cijena je pala 2,13 posto, na 209,50 kuna, uz promet od 13,7 milijuna kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Leda. Cijena joj je ojačala 0,58 posto, na 8.700 kuna, uz promet od 2,4 milijuna kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Vira, kojoj je cijena potonula 5,96 posto, na 600 kuna, uz promet od 2 milijuna kuna.

„U prvom tromjesečju Viro je zabilježio pad prodaje od 49,1 posto, ponajviše zbog lošije realizacije na izvoznim tržištima. EBITDA je pala gotovo 62 posto, a neto dobit je iznosila svega 725.000 kuna, nakon 41 milijun kuna u istom tromjesečju prošle godine“, zaključuje Mažurin.

Idućih dana Mažurin očekuje povratak letargije na domaće tržište.

„Većina kompanija sada je već objavila poslovne rezultate za prvo tromjesečje, pa će idućih dana tržište vjerojatno ponovno utonuti u stagnaciju. Tim više što su na pragu i ljetni mjeseci, kada je na domaćem tržištu uobičajeno slaba aktivnost investitora“, kaže Mažurin.

Ulagače na Zagrebačkoj burzi nije prošloga tjedna ohrabrio ni snažan rast cijena dionica na svjetskim su burzama, nakon smanjenja kamata Europske središnje banke i dobrih makroekonomskih podataka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, na 14.973 boda, a S&P 500 indeks 2 posto, na 1.614 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,9, a pariški CAC 2,7 posto.

„Tjedan je na inozemnim burzama obilježilo snižavanje ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto. Idućih dana u fokusu investitora bit će i dalje poslovni rezultati kompanija, a pozitivan impuls tržištu dolazit će i od boljih nego što se očekivalo podataka o zaposlenosti u SAD-u u travnju, objavljenih u petak“, zaključuje Mažurin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, boris mažurin