Mojbiz

SJEDNICA : Zoran Milanović na sjednici Vlade poručio: Neka štrajkaju, ali neka to rade po zakonu

Molim sve neka igraju po pravilima, ako žele štrajkati neka štrajkaju, ali neka to rade po zakonu, poručio je Milanović.

Piše: Ilijana Grgić

Vlada je danas  prihvatila Nacrt prijedloga zakona o državnim potporama s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

 

Nema više varanja, nema više potkradanja, ulazimo u novi sustav tržišnog natjecanja. To vrijedi i za tvrtke u državnom vlasništvu. Tu je na primjer i Croatia Airlines, ona ide u restrukturiranje, jer nećemo dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo sličnim tvrtkama u okruženju

- Zakon koji bitno mijenja dosadašnju praksu u RH, dolazi iz domena tržišnih odnosa. Zakon smo već mijenjali 2003. i 2005. godine. Od 2006. do 2011. odobrili smo 36 milijardi potpora bez poljoprivrede, a ako tome dodamo i poljoprivredu potpore rastu do 57 milijardi. Nije bilo efekata. Bilo je previše sektorskih potpora, željeznica, brodogradnja. Čak 74 posto bile su sektorske potpore. Novim zakonom, imamo Europsku komisiju koja preuzima ulogu nadzora, kriteriji su puno žešći, objasnio je ministar financija Slavko Linić, koji je napomenuo kako će se pred Europskom  komisijom  Hrvatsku predstavljati Agencija za nadzor tržišnog natjecanja, jer ukoliko nema pravilnog trošenja, morat ćemo tražiti povrat novca i uplaćivati u Eu budžete.

 

- Nema više varanja, nema više potkradanja, ulazimo u novi sustav tržišnog natjecanja. To vrijedi i za tvrtke u državnom vlasništvu. Tu je na primjer i Croatia Airlines, ona ide u restrukturiranje, jer nećemo dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo sličnim tvrtkama u okruženju. Da propadnu ili ih se prodalo za 1 pfening, nadovezao se premijer.

 

- Molim sve neka igraju po pravilima, ako žele štrajkati neka štrajkaju, ali neka to rade po zakonu, poručio je Milanović.

 

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavio je nacrt prijedloga zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjednica, državne potpore, vladarh