Zagreb

MEĐUNARODNO: VIDEO Na Zagrebačkom velesajmu otvorene tri sajamske priredbe

Otvoreni su 55. međunarodni sajam obrtništva, 37. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja i 22. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda Interklima.

Piše: Vanja Deželić

Na Zagrebačkom velesajmu su otvorene tri sajamske priredbe - 55. međunarodni sajam obrtništva, 37. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja i 22. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda Interklima, koje se održavaju do subote 13. travnja.

Na ta se tri sajma, na 11 200 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja 198 izlagača iz 13 zemalja, a zemlja partner ovogodišnjih proljetnih sajamskih priredbi na Zagrebačkom velesajmu je Kraljevina Maroko, čijih se 30 izlagača predstavlja na sajmu Obrtništva.

Sajmove je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao da sajmovi obuhvaćaju djelatnosti koje su možda i najviše izložene utjecajima gospodarske krize i recesije. Utoliko je značajnije, kazao je, da se ipak okupio tako velik broj izlagača iz Hrvatske i ostalih zemalja.

 Posebice je izdvojio nastup tridesetak obrtnika iz Maroka, koji će u susretima s hrvatskim obrtnicima - izlagačima, ali i predstavnicima Hrvatske obrtničke komore, koja predstavlja više od 80.000 obrtnika, imati priliku izravno razmijeniti svoja obrtnička iskustva te uspostaviti buduću suradnju.

Veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj Moulay Abbes El Kadiri je pak istaknuo činjenicu da se nastup na sajmu obrtništva poklapa s otvaranjem marokanskog diplomatskog predstavništva u Zagrebu, ocjenivši to kao prvi korak u zbližavanju dviju mediteranskih zemalja na političkom, kulturnom, a posebice gospodarskom polju.

 U sklopu sajmova obrtništva, graditeljstva i Interklima održava se i niz stručnih popratnih događanja, poput tradicionalnog Obrtničkog foruma, Dana graditelja, međunarodnog skupa o trgovini itd.

Također, kao i svake godine, naboljim izagačima bit će dodijeljena i priznanja, dok će Ministarstvo poduzetništva i obrta podijeliti i tradicionalne nagrade "Vrijedne ruke" najboljim poduzetnicima-izlagačima-obrtnicima za najbolji proizvod, najbolji izvozni proizvod, inovativni proizvod, tradicionalni (umjetnički proizvod) i za najbolji proizvod ženskog poduzetništva.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebacki velesajam, milan bandić, maroko