Mojbiz

OPŠIRNO: Ministarstvo financija: Vlada je dala iste šanse svim poduzetnicima

Ministarstvo financija danas je objavilo opširnu informaciju o naporima i mjerama koje je Vlada uložila u prošloj godini da pomogne gospodarstvu, posebice na smanjenju nelikvidnosti i porezne evazije.

Piše: PolitikaPlus
Ministarstvo ističe kako su aktivne mjere Vladine politike u borbi protiv nelikvidnosti pokazale prve rezultate - od rujna 2012. kada je nelikvidnost dosegnula vrhunac u iznosu od 44,5 milijarde kuna, četvrti mjesec zaredom nelikvidnost pada tako da je krajem siječnja iznosila 39,9 milijardi kuna ili 4,6 milijarde kuna manje, odnosno u tom se razdoblju nelikvidnost smanjila za 10 posto. Također, broj nelikvidnih poduzeća smanjio se za 8.348.

Ministarstvo financija danas je objavilo opširnu informaciju o naporima i mjerama koje je Vlada uložila u prošloj godini da pomogne gospodarstvu, posebice na smanjenju nelikvidnosti i porezne evazije, te najavilo da će nastaviti borbu protiv porezne evazije i za provedbu postupaka predstečajne nagodbe.

"U ovoj godini nema dodatnih mjera za pomoć gospodarstvu, a sve one tvrtke koje su izbrisane iz trgovačkog registra obvezuju Poreznu upravu na stroži odnos prema onima koje i dalje posluju, a ne podmiruju svoje obveze", naglašavaju iz Ministarstva financija.

U opširnoj informaciji objavljenoj na internet stranicama Ministarstva, pod naslovom "Vlada je dala iste šanse svim poduzetnicima", iznose se i detaljni podaci o mjerama za smanjenje nelikvidnosti i posebnim programima HBOR-a, naplati poreznog duga te provođenju predstečajnih nagodbi.

Ministarstvo ističe kako su aktivne mjere Vladine politike u borbi protiv nelikvidnosti pokazale prve rezultate - od rujna 2012. kada je nelikvidnost dosegnula vrhunac u iznosu od 44,5 milijarde kuna, četvrti mjesec zaredom nelikvidnost pada tako da je krajem siječnja iznosila 39,9 milijardi kuna ili 4,6 milijarde kuna manje, odnosno u tom se razdoblju nelikvidnost smanjila za 10 posto. Također, broj nelikvidnih poduzeća smanjio se za 8.348.

Naglašava se i kako je značajan doprinos gospodarstvu ostvaren i aktivnom Vladinom politikom prema HBOR-u te kako je Vlada donijela i Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja.

"Sve navedene Vladine mjere razlog su što se u 2012. nije provodila porezna presija, već borba protiv porezne evazije. Porezna presija provodila se samo u slučajevima kada su se poduzetnici našli u bezizlaznim situacijama - stečajevima i blokadama žiro računa", ističu iz Ministarstva.

Pritom navode podatke da je prošle godine izdano 53.841 rješenje o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava, iznos duga je bio 6,7 milijardi kuna od čega je naplaćeno gotovo 1,5 milijardi kuna.

Od početka siječnja do 26. veljače ove godine izdano je 10.287 rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava, dug iznosi nešto više od milijardu kuna, a do sada je naplaćeno 40,8 milijuna kuna.

U 2012. iz registra trgovačkih društava brisano je 30.000 poslovnih subjekata bez zaposlenih i imovine, navodi se u informaciji.

Podsjeća se i kako su se potkraj prošle godine počele provoditi predstečajne nagodbe kako bi se našlo rješenje za prezadužene tvrtke.

"Na makroekonomskoj razini predstečajne nagodbe funkcioniraju kao filtar, osiguravajući opstanak ekonomsko efikasnih kompanija i preraspodjelu sredstava od neučinkovitih kompanija", ističu iz Ministarstva i poručuju kako dužnik u stanju nelikvidnosti ili inosolventnosti mora predložiti otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Podsjećaju kako se taj postupak provodi na temelju financijskog plana restrukturiranja predloženog od dužnika ili vjerovnika te kako stečaj, kao mogućnost, "ostaje samo nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti 'sanacije' subjekta, odnosno ako ne uspije dogovor s vjerovnicima".

Po podacima FINA-e od 11. ožujka zaprimljen je 3.471 zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, ukupne su obveze dužnika 34,3 milijarde kuna, a imaju 27.705 zaposlenih.

U postupcima u kojima ukupan iznos dužnikovih obveza prelazi 10 milijuna kuna zaprimljena su 402 zahtjeva s ukupnim dužnikovim obvezama od 31,46 milijardi kuna, a ti dužnici imaju 19.435 zaposlenika.

U tzv. skraćenim postupcima predstečajne nagodbe (ukupan iznos obveza do 10 milijuna kuna) zaprimljeno je 3.069 zahtjeva, ukupne su obveze dužnika 2,85 milijardi kuna, a imaju 8.870 zaposlenika.

Na dan 11. ožujka otvoreno je 113 postupaka, od čega za društva s obvezama većim od 10 milijuna kuna 44 postupka, a 69 postupaka za društva s obvezama manjim od 10 milijuna kuna.

Nagodbenim je vijećima dodijeljen 391 predmet dužnika čije obveze prelaze 10 milijuna kuna i 2.659 predmeta s obvezama do 10 milijuna kuna, odnosno ukupno je vijećima dodijeljeno 3.050 predmeta od čega je za 2.684 dužnika donesen zaključak o nadopuni dokumentacije.

Ministarstvo iznosi i detaljne podatke o dva reprograma poreznog duga u kojima je odobreno 7.360 zahtjeva za reprogramom u ukupnom iznosu većem od 3 milijarde kuna, uz postotak naplate od 80,4 posto - od ukupno 470,6 milijuna kuna dospjelih obroka naplaćeno je 378,4 milijuna kuna.

Također je za 2.813 obveznika odobren zahtjev za otpisom kamata, pri čemu je iznos otpisanih kamata 124,7 milijuna kuna, a iznos uplaćene glavnice 249,7 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ministarstvo financija, PODUZETNICI