Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon prošlotjednog uzleta došlo vrijeme za korekciju?

Terminski Dow Jones oko 13,00 bio je u minusu 12 bodova, tehnološki Nasdaq 5,5, a S&P 500 2,5 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki terminski indeksi danas su oslabili, nakon prošlotjednog snažnog uzleta, jer snižavanje kreditnog rejtinga Italije i slabiji od očekivanja podaci iz Kine smanjuju apetit investitora za ulaganjem u rizičnu imovinu.

Terminski Dow Jones oko 13,00 bio je u minusu 12 bodova, tehnološki Nasdaq 5,5, a S&P 500 2,5 boda. U petak je S&P 500 indeks porastao šesti dan uzastopno, te je udaljen svega 1 posto od dvoje povijesno najviše razine. Na tjednoj bazi, dobitke je ostvario u 9 od ukupno 10 tjedana.

Agencija Fitch smanjila je kreditni rejting Italije za jedan stupanj, na BBB plus, uz negativne izglede, zbog političke nesigurnosti nakon nedavnih parlamentarnih izbora.

Ulagače su pokolebali i najnoviji kineski pokazatelji - inflacija je u veljači dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci, dok su tvornička proizvodnja i potrošnja stanovništva bile manje nego što se očekivalo, što ukazuje na spori rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

S obzirom da danas nema važnijih makroekonomskih objava, u fokusu investitora na Wall Streetu bit će nove aktivnosti spajanja i akvizicija. Naime, časopis Times of India danas je izvijestio da AT&T razmatra kupnju 25 posto udjela u indijskoj telekomunikacijskih tvrtki India Reliance Jio Infocomm za 3,5 milijardi dolara.

Na europskim burzama najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja. Trenutno je londonski Ftse u plusu 0,21 posto, dok je frankfurtski DAX u minusu 0,25, a pariški CAC 0,35 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, svjetska tržišta, nasdaq