Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dow Jones postavio novi rekord treći dan zaredom

'Nitko ne želi znatnije mijenjati pozicije uoči ključnog izvješća o zaposlenosti, no tržište je definitivno u rastućem trendu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Trgovanje je vrlo oprezno. Nitko ne želi znatnije mijenjati pozicije uoči ključnog izvješća o zaposlenosti, no tržište je definitivno u rastućem trendu. Ako podaci o zaposlenosti razočaraju, vjerojatno će cijene dionica ponešto pasti, ali ne toliko da bi se narušio trend. A ako budu bolji nego što se očekuje, tržištu se otvara prostor za daljnji rast“

Zahvaljujući dobrim podacima s američkog tržišta rada, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks treći dan zaredom dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones ojačao je 33 boda, ili 0,23 posto, na 14.329 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 1.544 boda, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 3.232 boda.

Rekordni doseg Dow Jonesa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje podatku da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 7.000, na 340.000, što je ojačalo nadu da će u petak službeno izvješće vlade potvrditi da se situacija na tržištu rada poboljšava.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da će to izvješće pokazati da je u veljači broj radnih mjesta povećan za 160.000, nešto više nego u siječnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,9 posto.

„Trgovanje je vrlo oprezno. Nitko ne želi znatnije mijenjati pozicije uoči ključnog izvješća o zaposlenosti, no tržište je definitivno u rastućem trendu. Ako podaci o zaposlenosti razočaraju, vjerojatno će cijene dionica ponešto pasti, ali ne toliko da bi se narušio trend. A ako budu bolji nego što se očekuje, tržištu se otvara prostor za daljnji rast“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Najveći su dobitnici jučer bili sektori koji su najosjetljiviji na rast gospodarstva. S&P indeks financijskog sektora ojačao je 0,7 posto.

Osim naznaka jačanja američkog gospodarstva, tržište podržavaju najave najvećih središnjih banaka u svijetu da će nastaviti voditi labavu monetarnu politiku kako bi potaknule rast gospodarstva.

No, uspon cijena dionica je polagan jer ima i razloga za zabrinutost. Ni nakon dugotrajnih pregovora između republikanaca i demokrata u Washingtonu, i dalje nije jasno kakva će biti fiskalna politika, dok je rast američkog gospodarstva, premda ubrzan u odnosu na kraj prošle godine, ipak anemičan.

Uz to, gospodarstvo eurozone je u recesiji, kao i japansko, dok kinesko ne raste tako brzo kao proteklih godina.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi oko 6,5 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 6.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 7.939 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 3.793 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, nasdaq, s&p 500, dow jones, svjetska tržišta