Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Unatoč lošim vijestima, Dow Jones mogao bi do povijesnog rekorda?

Ulagači su bili suzdržani i zbog automatskog smanjenja proračunskih rashoda u SAD-u, vrijednog 85 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Puno je zabrinutosti na tržištu, ali i pozitivne atmosfere. Ako želite veće prinose, dionice su trenutačno jedina prava igra. Puno ulagača smatra da je tržište precijenjeno, pa bi svakoga časa moglo doći do pada cijena. No, puno je i ulagača koji ulaze na tržište kada cijene padnu, pa bi ovoga mjeseca Dow mogao dosegnute rekordne razine“

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, ali tek u posljednjim trenucima trgovanja, dok su većinu dana proveli pod pritiskom usporavanja rasta kineskog gospodarstva i najava da tamošnje vlasti kane zauzdati potražnju na tržištu nekretnina.

Dow Jones ojačao je 38 bodova, ili 0,27 posto, na 14.127 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 1.525 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.182 boda.

Početak trgovanja nije nagovještavao takav rasplet situacije. Zbog usporavanja aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru Kine, jučer su cijene dionica u Šangaju potonule više od 3 posto, što je pritisnulo sve najveće svjetske burze.

Ulagače je zabrinula i vijest da kineske vlasti razmatraju načine kako bi zauzdale potražnju za kućama, jer cijene nekretnina u gradovima rastu prebrzo i potiču inflaciju.

Svako usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva naštetilo bi i američkom, posebice rudarskim i energetskim kompanijama koje su znatno izložene u Kini.

Zbog toga je jučer cijena dionice Caterpillara pala 1,8, a Alcoe 1,1 posto.

Ulagači su bili suzdržani i zbog automatskog smanjenja proračunskih rashoda u SAD-u, vrijednog 85 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

Zabrinjava i politička nesigurnost u Italiji jer nedavni parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, što bi moglo usporiti reforme i produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Ipak, pred kraj trgovanja ulagači su se ohrabrili, pa su burzovni indeksi dan završili u plusu. Pritom se Dow Jones primaknuo na samo 40 bodova od rekordne razine, dosegnute u 2007. godini.

Podršku tržištu pružila je Janet Yellen, utjecajna potpredsjednica Feda, koja je kazala da je labava monetarna politika središnje banke praktično zajamčena, s obzirom da gospodarstvo još ne koristi sve potencijale.

„Puno je zabrinutosti na tržištu, ali i pozitivne atmosfere. Ako želite veće prinose, dionice su trenutačno jedina prava igra. Puno ulagača smatra da je tržište precijenjeno, pa bi svakoga časa moglo doći do pada cijena. No, puno je i ulagača koji ulaze na tržište kada cijene padnu, pa bi ovoga mjeseca Dow mogao dosegnute rekordne razine“, kaže Randy Bateman, direktor u fondu Huntington Asset Management.

Na oprez ulagača ukazuje nevelik obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika je jučer zamijenilo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 posto, na 6.345 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 7.691 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,27 posto, na 3.709 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FED, Janet Yellen, BURZA, WALL STREET, S&P 500, NASDAQ, DOW JONES