A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk_osijek2.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Osječki HNK nezadovoljan smanjivanjem sredstava Ministarstva kulture | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Osječki HNK nezadovoljan smanjivanjem sredstava Ministarstva kulture

Sredstva za program umanjena za četvrtinu, s 2 milijuna na 1,5 milijuna kuna

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Uprava osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izrazila je danas negodovanje odlukom Ministarstva kulture o smanjivanju sredstava za programske aktivnosti toga kazališta, a smatra da su kriteriji za tu odluku bili politički.

Intendant Božidar Šnajder izvijestio je na konferenciji za novinare da su sredstva za program umanjena za četvrtinu, s 2 milijuna na 1,5 milijuna kuna, ocijenivši kako su kriteriji za takvu odluku "očito bili politički, iako su normalni kriteriji rad, rezultati rada i izvrsnost".

Ako govorimo o radu i zaposlenosti umjetničkog osoblja, tvrdim da u ovome kazlištu nema nijednog glumca ili solista, koji nema ulogu ili ne nastupa, ali ih ima u drugim velikim kazalištima. Ovo je kazalište, unatoč neimaštini, prošle godine ostvarilo pozitivan financijski rezultat od 890 tisuća kuna, a svi drugi su u gubitku, ustvrdio je Šnajder.

Kada je u pitanju izvrsnost, Šnajder drži da je osječki HNK prošle godine imao najbolje rezultate od samostalnosti Hrvatske, od nagrada za predstavu "Unterstadt", do brojnih gostovanja, što će se nastaviti i ove godine, jer će prvi put nastupati i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Zapitao je čime su se rukovodili u Ministarstvu kulture, kada su ovome kazalištu smanjili sredstva, a drugima su povećali, ocijenivši kako "očito nisu bitni rezultati, rad i zaposlenosti, nego politika". Dodao je da je 7. veljače uputio žalbu Ministarstvu kulture, ali da još nije dobio odgovor.

Ustvrdio je da, unatoč smanjenom financiranju od strane Ministarstva kulture, nijedan planirani program i gostovanje neće doći u pitanje, te da su grad Osijek i Osječko-baranjska županija, kao vlasnici i osnivači osječkog HNK, mimo odobrenih proračunskih sredstava u prošloj godini, izdvojili dodatnih 800.000 kuna za ovo kazalište.

Mi smo nacionalna kazališna kuća o kojoj Ministarstvo mora voditi računa, a očito je da nekome smeta što se na istoku Hrvatske pojavilo jedno jako kazalište. Javnost treba znati što se vrednuje u ovoj državi, rad ili nerad, te je li politika primarna u svemu, kazao je Šnajder.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Božidar Šnajder, osijek, hnk osijek, hnk