A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Analitičari HSBC-a: Rast kineske industrije posustao u veljači | Politika+
Mojbiz

KINA: Analitičari HSBC-a: Rast kineske industrije posustao u veljači

'Kinesko gospodarstvo i dalje je na putu postupnog oporavka.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Aktivnosti u kineskoj industriji posustale su u veljači i njihov je rast oslabio na najnižu razinu u četiri mjeseca, objavio je u ponedjeljak britanski bankarski div HSBC, čiji podaci signaliziraju kontinuirani spori oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Desezonirani preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za veljaču iznosio je 50,4 boda, u odnosu na zaključna 52,3 boda zabilježena u siječnju, kaže se u priopćenju.

Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad. Najnovije izvješće pokazuje da aktivnosti rastu četvrti mjesec zaredom. Prije toga aktivnosti su padale 12 mjeseci.

"Kinesko gospodarstvo i dalje je na putu postupnog oporavka", kazao je u priopćenju Qu Hongbin, ekonomist HSBC-a iz Hong Konga.

"Temeljna snaga oporavka kineskog rasta ostaje nedirnuta, kao što pokazuje nastavljeni rast zapošljavanja i ubrzani rast kredita u posljednje vrijeme", dodao je.

Liao Qun, ekonomist Citic Bank Internationala, slaže se da je opći trend oporavka netaknut, usprkos tome što slabija proizvodna aktivnost u veljači možda pokazuje da je domaći oporavak nestabilan.

"Prilagođen za sezonski uvjetovane faktore, taj podatak mogao bi signalizirati slabiji gospodarski oporavak u veljači zbog neizvjesnosti u ostalim zemljama i nedovoljno jasne kineske fiskalne i monetarne politike uoči dviju sjednica" vodećih kineskih zakonodavnih tijela, kazao je Liao.

Kineska zakonodavna i savjetodavna tijela održat će u ožujku redovne sjednice na kojima će utvrditi smjernice kineske gospodarske politike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsbc, kina