Svijet

KUBA: Raul Castro dobiva drugi mandat na čelu države

Raul Castro mlađi Fidelov brat i jedan od njegovih najbližih suradnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi saziv Kubanske narodne skupštine u nedjelju će prema svim očekivanjima po drugi put izabrati Raula Castra za predsjednika države, na dužnost na kojoj je naslijedio bolesnog i onemoćalog brata Fidela, vođu Kubanske revolucije.Raul Castro (81), mlađi Fidelov brat i jedan od njegovih najbližih suradnika tijekom revolucije, bio je pola stoljeća kubanski ministar obrane.

 

U drugome mandatu Raul Castro treba nastaviti modernizirati kubanski gospodarski sustav naslijeđen od sovjetskog modela 80-ih koji je na rubu bankrota.

Privremeno je preuzeo vlast 2006. zbog bratove bolesti, a kubanski ga je parlament u veljači 2008. i formalno izabrao za predsjednika države u petogodišnjem mandatu.

 

Novi saziv Nacionalne skupštine izabran je 3. veljače. Svih 612 zastupnika u parlamentu, u kojem komunisti nemaju oporbu, sada je spremno Raulu Castru dati još jedan mandat.Kao predsjednik, Castro je provodio pragmatičniju politiku od brata. Poduzeo je važne, iako postupne reforme.

 

Među ostalim, dopustio je Kubancima da prodaju i kupuju automobile i kuće, mobitele i računala, povećao prostor privatnim inicijativama, ublažio uvjete za dobivanje dozvola za napuštanje zemlje. Pokrenuo strukturalne reforme kojima uvodi tržišnu ekonomiju u državni sustav.

 

U drugome mandatu Raul Castro treba nastaviti modernizirati kubanski gospodarski sustav naslijeđen od sovjetskog modela 80-ih koji je na rubu bankrota.

 

Politički, međutim, nije se promijenilo gotovo ništa. Komunistička partija je i dalje jedina dozvoljena i, po Castru, tako će i ostati. Većina najvažnijih političkih funkcija i dalje je u rukama stare garde. Oporba, koja djeluje samo u egzilu, Castrove reforme naziva "mrvicama".

 

Castru bi, međutim, ovo mogao biti posljednji mandat. On sam želi uvesti ograničenje sudjelovanja u vlasti na dva mandata, a u petak je tijekom sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, napola u šali, rekao da će 2018. kada će mu biti 86 godina biti prestar da nastavi dalje u politici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fidel castro, kuba