Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Uzlet indeksa straha na čikaškoj burzi, oštar pad cijena na Wall Streetu nakon najava iz Feda

'Ulagači bi htjeli da se kvantitativno popuštanje nastavi dokle god se gospodarstvo sasvim ne oporavi.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca, jer je ulagače obeshrabrila mogućnost da bi američka središnja banka mogla smanjiti ili sasvim ukinuti program kupnje obveznica.

„Ulagači bi htjeli da se kvantitativno popuštanje nastavi dokle god se gospodarstvo sasvim ne oporavi, pa su signali da bi taj program mogao biti ukinut prije nego što se mislilo izazvali nesigurnost na tržištu“

Dow Jones oslabio je 108 bodova, ili 0,77 posto, na 13.927 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,24 posto, na 1.511 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 3.164 boda.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od studenoga prošle godine posljedica je objave zapisnika s nedavne sjednice Feda, koja je pokazala da su pojedini čelnici američke središnje banke zabrinuti zbog troškova kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, pa bi mogli smanjiti ili sasvim ukinuti taj program, poznat kao kvantitativno popuštanje.

„Ulagači bi htjeli da se kvantitativno popuštanje nastavi dokle god se gospodarstvo sasvim ne oporavi, pa su signali da bi taj program mogao biti ukinut prije nego što se mislilo izazvali nesigurnost na tržištu“, kaže Todd Schoenberger, partner u tvrtki LandColt Capital.

Kvantitativno popuštanje monetarne politike Fed je uveo 2008. godine kako bi suzbio financijsku krizu i izvukao gospodarstvo iz recesije. To je poticalo rast cijena dionica jer tim programom kupnje obveznica središnja banka povećava svoje bilance i ubrizgava svjež novac na financijska tržišta, što izaziva pad kamata i potiče kreditiranje.

Lani je Fed poručio da će provoditi taj program sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne, no čini se da je u vrhu središnje banke sve više protivnika stalnog tiskanja svježeg novca.

„Čuo sam priče da jedan hedge fond rasprodaje imovinu. Premda se zasad čini da su te glasine neutemeljene, izazvale su dodatnu nesigurnost na tržištu“

Koliku je nesigurnost na tržištu izazvala mogućnost povlačenja tog programa pokazuje jučerašnji skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za više od 19 posto, što je njegov najveći dnevni skok još od studenoga 2011. godine.

Osim što pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, mnogi ulagači užurbano se povlače s tržišta, na što ukazuje povećan dnevni obujam trgovanja.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, što je drugi po veličini dnevni obujam u ovoj godini. Pritom je odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 3 naprema 1.

Najviše su pale cijene dionica u građevinskom sektoru, nakon slabih kvartalnih poslovnih rezultata Toll Brothersa, jedne od najvećih američkih građevinskih kompanija, i podatka o padu broja započetih gradnji kuća u SAD-u u siječnju. Dow Jones indeks građevinskog sektora potonuo je 6,7 posto.

Energetski je sektor, pak, oslabio 2,1 posto, što je posljedica pada cijena nafte za više od 2 posto i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko manjih naftnih kompanija.

Loše su na tržište utjecale i glasine o problemima jednog hedge fonda.

„Čuo sam priče da jedan hedge fond rasprodaje imovinu. Premda se zasad čini da su te glasine neutemeljene, izazvale su dodatnu nesigurnost na tržištu“, kaže Schoenberger.

Ulagači su već danima nesigurni jer su, nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, cijene dionica dosegnule najviše razine u više od pet godina.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 6 posto, pa se primaknuo na otprilike 3 posto od svoje rekordne razine. Dow Jones udaljen je, pak, samo oko 1,5 posto od svoje najviše razine u povijesti, dosegnute 2007. godine.

Mnogi analitičari očekuju korekciju cijena dionica na niže jer je pitanje, kažu, da li ne baš impresivni poslovni rezultati kompanija i spori rast gospodarstva podržavaju tako visoke razine cijena.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,30 posto, na 7.728 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 3.709 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,26 posto, na 6.395 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street, indeksa straha