Hrvatska

VRAĆA UDARAC: Karlovačka toplana najavila tužbu protiv organizacije za zaštitu potrošača

'Postupak je primijenjen prema onim dužnicima koji nisu podmirili ni jedan račun za grijanje.'

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus


"Apsurdne su optužbe da se Gradska toplana želi dokopati nekretnina ovršenika. Isključiva namjera jest da se podmire dugovanja korisnika, kako je to predviđeno zakonom, a temeljem isporučenog grijanja"

Karlovačka Gradska toplana odbacila je večeras navode iz jučerašnjeg priopćenja Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) i najavila tužbu protiv te organizacije smatrajući da priopćenjem "neskriveno poziva na javno nasilje".

Pokrenuto je 70, a ne samo nekoliko ovršnih postupaka, te se priprema ovrha za još oko 130 neplatiša, priopćila je večeras karlovačka Gradska toplana, demantirajući jučerašnje priopćenje Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) da se radi o "zastrašivanju" samo nekolicine čelnika organizacija civilnog društva.

Toplana ističe da se ovrha pokreće temeljem utvrđenih dospjelih i nenaplaćenih potraživanja te da sam "izvod otvorenih stavaka predstavlja vjerodostojnu ispravu za rješenje o ovrsi". S obzirom na to da Gradska toplana, kako piše u priopćenju, djeluje kao novi energetski subjekt od kolovoza 2012., "postupak je primijenjen prema onim dužnicima koji nisu podmirili ni jedan račun za grijanje".

"Apsurdne su optužbe da se Gradska toplana želi dokopati nekretnina ovršenika. Isključiva namjera jest da se podmire dugovanja korisnika, kako je to predviđeno zakonom, a temeljem isporučenog grijanja", piše u priopćenju i napominje da su "osigurali brojne mogućnosti plaćanja na rate".

Prošlog tjedna je na adresu Gradske toplane došao dopis predsjednika ROZP-a Željka Tomašića iz kojeg, kako se navodi, "nije vidljiva daljnja volja za mirnim, niti bilo kojim drugim konstruktivnim načinom rješavanja problema, već jedino želi oprost duga". "Ugovor ne želi potpisati kako je predviđeno zakonom, te želi da mu dosadašnje grijanje bude dar", tvrdi karlovačka Toplana.

U priopćenju, koje potpisuje direktor Gradske toplane Inoslav Latković, navodi iz ROZP-ovih priopćenja nazivaju se "nevjerojatnim lažima i neistinama", a sve iz razloga "osobnog interesa koji ide u smjeru oslobođenja od troškova grijanja" i s namjerom "uništavanja Gradske toplane", a na štetu 20.000 onih građana koji žele da im se omogući redovno i kvalitetno grijanje.

ROZP je jučer, uz ostalo, objavio da ovrhe smatraju zastrašivanjem potrošača s kojima Toplana nikada nije sklopila ugovor i koji ne žele njihove usluge. Ocijenili su i da time uz "agresivnu monopolističku diktaturu", Gradska toplana i Grad Karlovac krše odredbe Ustava RH koji jamči poduzetničke i tržišne slobode.

ROZP-a je naveo kako "Zakon o zaštiti potrošača u članku 54. određuje da nije dopušteno isporučiti potrošaču proizvod ili pružiti uslugu koju potrošač nije unaprijed naručio, ako je riječ o naplatnom poslu, te ako trgovac ipak to učini, to se smatra promidžbenim darom trgovca" te da Gradska toplana "takav promidžbeni dar pokušava naplatiti prisilnom ovrhom imovine".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRIJANJE, KARLOVAC, TOPLANA, RPZP, OVRHE