A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drago%20prgomet%20nova.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Drago Prgomet: Nema ničeg što bih tajio i skrivao oko mog obrazovanja! | Politika+
Hrvatska

SPORNO ŠKOLOVANJE: Drago Prgomet: Nema ničeg što bih tajio i skrivao oko mog obrazovanja!

Uvjeren sam da mi ne podmeću iz HDZ-a, poručuje zamjenik predsjednika HDZ-a.

Piše: Ivan Klarić
Na konferenciji za novinare u Staroj vijećnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu Prgomet je podastro dokumente kojima opravdava regularnost svojega obrazovanja.

Nema ničeg što bih tajio i skrivao, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet nakon napisa u tisku, prema kojima je u isto vrijeme diplomirao, magistrirao i doktorirao, i sve to dok je bio u ratu.

 

Na konferenciji za novinare u Staroj vijećnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu Prgomet je podastro dokumente kojima opravdava regularnost svojega obrazovanja, a na pitanje podmeće li mu netko iz HDZ-a, odgovorio je niječno. Isto je tako na pitanje imaju li njegovi iznimni uspjesi veze s HDZ-om, izjavio kako je u stranku ušao 1996., kada je sve zbog čega ga prozivaju obavio.

 

Objasnio je da je 1990. diplomirao medicinu u Banja Luci, da je iste godine započeo pripravnički staž u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je 1992. započeo specijalizaciju.

 

1993. upisao je poslijediplomski studij u Zagrebu, na temelju rješenja o diplomiranju iz Banjaluke, koje, ističe Prgomet, po tadašnjim propisima nije morao nostrificirati.

 

Godinu kasnije odobren mu je upis na deveti semestar Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kako bi položio razliku i stekao diplomu i tog fakulteta, a objasnio je da se na taj korak odlučio jer je zagrebački medicinski fakultet priznat i u inozemstvu, a on je s obitelji bio u izbjeglištvu i "tražio ono što mu može osigurati dobru egzistenciju".

 

Prgomet ne vidi ništa čudno u činjenici da je paralelno s poslijediplomskim želio steći diplomu još jednog fakulteta, a objasnio je da je to slično situaciji u kojoj netko, primjerice, iste godine diplomira ekonomiju i doktorira na psihologiji, što, ističe, nije neuobičajeno.

 

Na opasku da je u to vrijeme stekao i impresivan ratni staž, Prgomet je objasnio da je tada bio u Glavnom sanitetskom stožeru, da je to je neborbeni sektor i da ga nisu zvali na teren, za razliku od 1991. i 1992. kada je na bojištu bio kao liječnik.

 

Odbio je tumačenje da njegov uspjeh na fakultetu ima veze sa stranačkim angažmanom, ističući da je u HDZ ušao tek 1996., nakon stjecanja akademskih titula.

 

Novinare je zanimalo misli li da i njegov slučaj šteti HDZ-u, budući da je Prgomet tako tumačio slučaj glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, koji je prozvan za plagiranje diplomskog rada na Policijskoj akademiji.

 

"Ne razumijem zbog čega bi to štetilo štetilo stranci. Zašto mislite da se ne može diplomirati, položiti specijalistički ispit i doktorirati u jednoj godini. To je moguće. Niti je što protiv akademske čestitosti niti je protiv zakona", odgovorio je Prgomet, pozivajući novinare da dokumente o njegovu obrazovanju koje im je podastro provjere na medicinskim fakultetima u Banja Luci i Zagrebu, kao i da broj njegovih radova objavljenih u međunarodnim časopisima usporede s brojem radova koje su objavili njegovi kolege.

 

Demantirao je da s Milanom Kujundžićem planira osnivanje nove političke stranke, ponovivši da je HDZ njegovo političko opredjeljenje te da će "svoja nastojanja u jačanju i demokratizaciji stranke činiti isključivo kroz HDZ, kao zamjenik predsjednika. Dodao je da je s Kujundžićem "u poslovnom i privatnom kontaktu".

 

Na pitanje zašto na konferenciji nije bio i dekan Medicinskog fakulteta i stoji li Fakultet iza Prgometovih informacija, predstavnik Fakulteta za odnose s javnošću Mario Cvek rekao je da će Fakultet uvijek stajati iza svojih nastavnika i omogućiti im da iznesu svoju istinu.

 

Naglasio je i da je Fakultet Prgometu izdao diplomu i da nema razloga sumnjati u potpis tadašnjeg dekana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

diploma, drago prgomet, obrazovanje, hdz