A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fiskalna-blagajna-slika-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fiskalizacija: Inspektori Porezne 8. siječnja kreću u nadzor | Politika+
Mojbiz

PROVJERA: Fiskalizacija: Inspektori Porezne 8. siječnja kreću u nadzor

'Porezna uprava će temeljem zakonskih odredbi zabraniti daljnji rad onima koji su prekršili zakon.'

Piše: PolitikaPlus

Inspektori Porezne uprave od 8. siječnja kreću u nadzor obveznika fiskalizacije, objavljeno je na web stranicama Porezne uprave Ministarstva financija.

"S obzirom da je prošlo sedam dana od stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Ministarstvo financija, Porezna uprava, 8. siječnja 2013. godine kreće u nadzor obveznika fiskalizacije, koji su prema kriterijima obveznici od 1. siječnja 2013. godine", navode iz Porezne uprava.

Kako se navodi, "obveznicima fiskalizacije za koje nadzor Porezne uprave utvrdi da posluju s gotovinom, a ne izdaju fiskalne račune, Porezna uprava će temeljem zakonskih odredbi zabraniti daljnji rad, odnosno zapečatiti poslovni prostor do otklanjanja nepravilnosti".

U slučaju da se tijekom nadzora otklone nepravilnosti, obveznik fiskalizacije može nastaviti s poslovanjem, napominju iz Porezne uprave.

Navode da je u razdoblju od 27. prosinca 2012. od 10,00 sati, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do 6. siječnja u 7,00 sati sustav zaprimio 20.300.660 računa od 11.508 različitih OIB-a te 53.141 zapisa za poslovne prostore obveznika fiskalizacije od 11.233 različitih OIB-a.

Naglašavaju da od samog početka produkcijskog rada pa do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije niti je sustav radio otežano na bilo koji način. Porezna uprava na dnevnoj bazi ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

S prvim danom 2013. ugostitelji i srednje veliki poduzetnici prvi su obveznici fiskalizacije, sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omogućiti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

Zakon će se provoditi u tri faze. Nakon ugostitelja i srednje velikih poduzetnika, u drugoj će fazi, od 1. travnja fiskalizacijom biti obuhvaćeni trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj fazi, od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije.

Od 1. siječnja ugostiteljski objekti i srednje veliki poduzetnici trebaju imaju elektronički naplatni uređaj softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom.

Fiskalizacija predviđa da se svaki račun za bilo koju ugostiteljsku uslugu prije izdavanja pošalje Poreznoj upravi na ovjeru, a Porezna će mu dodijeliti jedinstveni identifikator računa - JIR, koji se u roku par sekundi treba vratiti te tek nakon toga ugostitelj može račun i ispisati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo financija, porez, porezna inspekcija