A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/debljina.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umjereni višak kilograma može povećati izglede za dulji život | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANJA: Umjereni višak kilograma može povećati izglede za dulji život

0sobe s umjerenim viškom kilograma imaju šest posto manje izgleda za raniju smrt

Piše: P/H

Američki znanstvenici utvrdili su da osobe s umjerenim viškom kilograma imaju šest posto manje izgleda za raniju smrt u odnosu na ljude normalne tjelesne težine, ali je zato teška pretilost povezana s gotovo 30 posto većim rizikom od ranije smrti.

Ideja da je umjereni višak kilograma povezan s boljim zdravstvenim stanjem nazvana je paradoksom pretilosti iako se pretilost ne smatra pokazateljem zdravlja.

Umjereni višak kilograma povezan je s šest posto manjim rizikom od prerane smrti, dok je najblaži stupanj pretilosti povezan s pet posto manjim rizikom prerane smrti.

"To je zapravo očekivano otkriće", kaže Katherine Flegal s američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Marylandu koja je vodila istraživanje u okviru kojega su proučeni podaci o gotovo tri milijuna osoba.

Njezini rezultati potvrđuju zaključke ranijih istraživanja da umjereni višak kilograma osigurava dulji život.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu američkog liječničkog udruženja JAMA obrađeni su rezultati ranijih istraživanja kojima su proučavani rizici od ranije smrti u odnosu na kategorije indeksa tjelesne mase.

Umjereni višak kilograma povezan je s šest posto manjim rizikom od prerane smrti, dok je najblaži stupanj pretilosti povezan s pet posto manjim rizikom prerane smrti. Pretilost je sveukupno povezana s 18 posto većim izgledima od ranije smrti, pri čemu je teška pretilost vezana uz 29 posto veće rizike.

Znanstvenici nisu uspjeli objasniti razloge manjih rizika od prerane smrti.

Neki znanstvenici tvrde da se radi o statističkoj varci jer je mršavost u višim godinama često povezana sa slabijim zdravljem, a time i većim izgledima za raniju smrt. Stručnjaci upozoravaju i da indeks tjelesne mase nije točan pokazatelj nečijeg zdravstvenog stanja jer primjerice mišićavije osobe mogu imati viši indeks, a unatoč tomu su zdrave, kao i da ne postoji jedinstveno mišljenje oko raspona normalnih vrijednosti indeksa tjelesne mase.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

debljina, pretilost