A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/franjo-komarica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Komarica: Hrvati se zbog političke opstrukcije ne vraćaju u RS | Politika+
Hrvatska

POVRATAK: Biskup Komarica: Hrvati se zbog političke opstrukcije ne vraćaju u RS

'Ovdje se i dalje dopušta da vlada zakon jačega.'

Piše: PolitikaPlus

Banjolučki biskup Franjo Komarica ponovo je u ponedjeljak upozorio da se sustavno priječi povratak Hrvata na područje te biskupije, uključujući i u samu Banja Luku, dodajući da su razlozi za to isključivo političke opstrukcije.

"Ovdje se i dalje dopušta da vlada zakon jačega"

Biskup Komarica je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci podsjetio da nakon ratnih progona i etničkog čišćenja na području biskupije danas živi tek pet posto od predratnog broja katoličkih vjernika, a brojnima koji su iskazali želju za povratkom to se već godinama sustavno priječi.

Banjolučki je biskup kazao da je u proteklom razdoblju bilo i izravnih opstrukcija procesa povratka koje su provodili predstavnici vlasti u Republici Srpskoj kroz odugovlačenje sudskih sporova oko povrata imovine imovine, izostanak potpore za obnovu kuća pa do zanemarivanja obnove infrastrukture bez koje je nemoguć normalan život.

Naglasio je da je Caritas obnovio više od tri tisuće kuća, a lokalne vlasti ni približno nisu pratile takve aktivnosti.

"Ovdje se i dalje dopušta da vlada zakon jačega", kazao je biskup Komarica, upozoravajući da političari ne žele raditi za opće dobro iz čega i proistječu brojni problemi.

Posebice je ukazao na probleme povratka u Banja Luku.

"Bilo je političara koji su mi direktno rekli da je u Banja Luci ostvaren planirani povratak i da neće dopustiti povratak hrvatskog stanovništva iznad dostignute brojke", kazao je Komarica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

republika srpska, bih, banja luka, Franjo Komarica, povratak prognanih