Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Pad kreditnog rejtinga uglavnom već bio ugrađen u cijene dionica?

'Uostalom, u usporedbi sa svjetskim burzama imali smo znatno slabiju izvedbu ove godine.'

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Protekla tri dana raspoloženje investitora na tržištu se znatno popravilo, te se čini da je odluka o snižavanju kreditnog rejtinga uglavnom već bila ugrađena u cijene dionica. Uostalom, u usporedbi sa svjetskim burzama imali smo znatno slabiju izvedbu ove godine, djelomično zahvaljujući lošem makroekonomskom okruženju“

Nakon tri dana jačanja Crobexa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje jer je kraj tjedna i jer se bliže božićni blagdani, dok na inozemnim burzama prevladava negativno raspoloženje. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,63 posto, na 1.729 bodova, a Crobex10 1,01 posto, na 971 bod. Redovni promet iznosio je 20,5 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 3,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 199 kuna.

Među najvećim dobitnicama ističe se dionica Petrokemije, čija je cijena skočila 7,49 posto.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle jučerašnjim rastom za 1,92 posto, na 1.325 kuna, dosegnula je najvišu razinu ove godine.

„Protekla tri dana raspoloženje investitora na tržištu se znatno popravilo, te se čini da je odluka o snižavanju kreditnog rejtinga uglavnom već bila ugrađena u cijene dionica. Uostalom, u usporedbi sa svjetskim burzama imali smo znatno slabiju izvedbu ove godine, djelomično zahvaljujući lošem makroekonomskom okruženju“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Kako dodaje, na kraju tjedna očekuje stagnaciju Crobexa.

„Na inozemnim burzama nema poticajnih vijesti, stoga se također danas očekuje mirno trgovanje“, navodi Bešević Vlajo.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros pale jer prijedlog republikanaca za smanjenje američkog proračuna nije dobio dovoljnu podršku u Kongresu, što je produbilo neizvjesnost po pitanju izbjegavanja 'fiskalne litice'

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Maja Bešević Vlaj, burza, zse, crobex, zagrebačka burza