A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/damir-kajin-107.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kajin očekuje rebalans proračuna: Niži kreditni rejting skuplji i od pelješkog mosta | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: Kajin očekuje rebalans proračuna: Niži kreditni rejting skuplji i od pelješkog mosta

'Istra gotovo nikako ne može bez pomoći Vlade od koje se očekivalo do 750 milijuna kuna više investicija u 2013.'

Piše: P/H

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin smatra da će nakon pada kreditnog rejtinga Hrvatske doći do rebalansa državnog proračuna. Država će samo za kamate u 2013. godini morati izdvojiti oko dvije milijarde kuna više, što je "ekvivalent Pelješkom mostu", rekao je Kajin na jutros održanoj konferenciji za novinare u Pazinu.

"Kako Hrvatska teško može bez pomoći sa strane, Istra gotovo nikako ne može bez pomoći Vlade od koje se očekivalo do 750 milijuna kuna više investicija u 2013. nego u 2012. godini."

"Svi govore o strukturnim reformama, a one po kreditnim agencijama su niže plaće, niže mirovine, niže subvencije, manja prava branitelja, lošije zdravstvo, niža socijala i otpuštanja u javnom sektoru", kazao je Kajin dodavši da u posljednje četiri godine iz državne službe nije nitko otpušten, a iz privatnih tvrtki je otpušten svaki šesti zaposleni.

"U državnom sektoru bitka se vodi za božićnice i regrese, u privatnom za golo preživljavanje, za opstanak radnih mjesta, plaće i za podmirenje obveza državi", ustvrdio je Kajin koji kaže kako se slaže s tvrdnjom Željka Lovrinčevića (Ekonomski institut) da "reforme počinju s punim ulicama prosvjednika", premda to ne priželjkuje.

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je Europska unija za Hrvatsku ono što je za Istru Vlada.

"Kako Hrvatska teško može bez pomoći sa strane, Istra gotovo nikako ne može bez pomoći Vlade od koje se očekivalo do 750 milijuna kuna više investicija u 2013. nego u 2012. godini", istaknuo je Kajin.

Poručivši da "Istra mora biti stabilna i ponovno preuzeti ulogu koju je imala u Hrvatskoj devedesetih godina", rekao je kako će se "to postići na izborima iduće godine jednom sveistarskom koalicijom gdje će biti mjesta za svakoga osim onih koji su 'omastili brk'".

Kajin je prozvao predsjednika svoje stranke Ivana Jakovčića što mu je, kako je rekao, "do jučer Milanović bio Franjo Tuđman, a danas ga moli za oprost". Jakovčić je "rasturio stranku sjedenjem na dvije stolice", izjavio je Kajin koji smatra da su "tu politiku Istrijani odbacili".

Za medijska nagađanja o stvaranju velike koalicije regionalnih stranaka i nezavisnih lista između IDS-a, PGS-a i Nezavisne liste don Ivana Grubišića u kojoj bi se za mjesto europskog parlamentarca kandidirao Ivan Jakovčić, Damir Kajin je naglasio da vjerojatno od toga neće biti ništa premda osobno "ne bi imao ništa protiv da Jakovčić i još nekoliko Istrijana budu europski parlamentarci".

"Čovjek koji jučer moli Milanovića za oprost nakon što je Savjet IDS-a donio Odluku da ne podupire Kukuriku koaliciju za EU parlament te da kao nezavisni ide u izbore za EU parlament, znajući da ima papističku – cezarističku moć u stranci, teško će proći", kazao je danas Kajin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISTRA, IVAN JAKOVČIĆ, KREDITNI REJTING, DAMIR KAJIN, IDS