Mojbiz

PANEL ANALITIČARA: Je li došlo vrijeme za Vladu nacionalnog spasa?

Je li rješenje svih problema Vlada u kojoj bi sjedili nestranački stručnjaci i stručnjaci iz svih političkih stranaka?

Piše: Ivan Klarić
SKOKO: Milanoviću ostaje jedina mogućnost da  pokaže mudrosti i odgovornosti za ovaj povijesni trenutak te pozove u Vladu najbolje stručnjake, bez obzira na njihovo stranačko opredjeljenje. Inače ćemo s ovakvom ekipom tonuti još dublje... Ako je Tuđman imao toliko odgovornosti i vizije devedesetih, zašto bi Milanović bio isključiv i inzistirao na poslušnom stranačkom kadru, dok Hrvatska propada.

Komentirajući pad kreditnog rejtinga za naš portal, ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je da je možda rješenje svih naših problema Vlada nacionalnog spasa. Vlada nacionalnog spasa kao rješenje političkih i ekonomskih prepreka spominje se u Hrvatskoj s vremena na vrijeme, pogotovo nakon negativnih vijesti za hrvatsko gospodarstvo i Hrvatsku općenito.

 

Zagovaratelji Vlade nacionalnog spasa ističu činjenicu da ni jedna politička opcija do sada nije uspjela riješiti gomilu problema koji muče građane ove zemlje. Naprotiv, građani će reći da se političke stranke ne razlikuju, da im je ostavština ista - moralno i gospodarski uništena Hrvatska. Oni koji su protiv, kažu da Vlada bez jasne podrške izražene na parlamentarnim izborima ne može ni rješavati probleme. 

 

Da li je pad kreditnog rejtinga, odnosno ocjena agencije Standard&Poor’s po kojoj je hrvatski kreditni rejting postao 'smeće', trenutak kada bi trebali iskoristiti znanje nestranačkih stručnjaka i stručnjaka iz svih političkih opcija kroz Vladu nacionalnog spasa upitali smo dr. Božu Skoku, stručnjaka za politički marketing i profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti; političkog analitičara Žarka Puhovskog; političkog analitičara Davora Gjenera; političkog analitičara Tihomira Cipeka i pročelnika Odjela za gospodarstvo Matice hrvatske Marijana Kostrenčića.

 

BOŽO SKOKO (Stručnjak za politički marketing i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti)

 

PUHOVSKI: Svi ekonomski stručnjaci koji bi možda mogli imati svoje mjesto u Vladi nacionalnog spasa nemaju jasan plan kako izvući Hrvatsku iz ove situacije. Isto tako, probleme koje Hrvatska ima su više političke, a ne ekonomske prirode. 

Svjesni smo da Vladi Zorana Milanovića nedostaje sposobnih i stručnih ministara, koji bi mogli pokrenuti Hrvatsku. Isto tako je očito kako SDP ali ni HNS nisu u mogućnosti izvući neka nova jaka i učinkovita imena iz vlastitih redova. Zato Milanoviću ostaje jedina mogućnost da  pokaže mudrosti i odgovornosti za ovaj povijesni trenutak te pozove u Vladu najbolje stručnjake, bez obzira na njihovo stranačko opredjeljenje. Inače ćemo s ovakvom ekipom tonuti još dublje... Ako je Tuđman imao toliko odgovornosti i vizije devedesetih, zašto bi Milanović bio isključiv i inzistirao na poslušnom stranačkom kadru, dok Hrvatska propada. Premalo je istinskih stručnjaka na razini cijele Hrvatske da bismo se zakopavali u rovove u ovom teškom trenutku.

 

ŽARKO PUHOVSKI (Politički analitičar)

 

GJENERO: Kao prvi čovjek takve Vlade zasigurno nameće Željko Rohatinski koji je na čelu HNB-a dokazao da vrlo dobro vodi monetarnu politiku i da zna upravljati s makroekonomskim agregatima. Isto tako, Rohatinski uživa potporu u svim političkim strankama i izvan njih. 

Vlada nacionalnog spasa svakako je moguća opcija. Oporba nema alternativni plan izlaska iz ove situacije. Tu prvenstveno mislim na HDZ. Hrvatski laburisti su ipak preslabi da mogu izvući Hrvatsku iz ove vrlo teške situacije. No, s druge strane, svi ekonomski stručnjaci koji bi možda mogli imati svoje mjesto u Vladi nacionalnog spasa nemaju jasan plan kako izvući Hrvatsku iz ove situacije. Isto tako, probleme koje Hrvatska ima su više političke, a ne ekonomske prirode. Činjenica je, također, da smo u Vladama do sada imali stručnjake čiji potezi nisu dali rezultata.

 

 

DAVOR GJENERO (Politički analitičar)

 

Zoran Milanović mora napokon shvatiti da nema kapacitete da bude lider koji će izvući Hrvatsku iz krize. Jednostavno, Milanović je nedorastao za posao predsjednika Vlade. S druge strane, Tomislav Karamarko je svjestan činjenice da na parlamentarnim izborima ne može do pobjede. Mislim da je rješenje naših problema dogovor SDP-a i HDZ-a oko bitnih nacionalnih prioriteta i da se u hrvatskom Saboru potvrdi Vlada s ekspertima i ambicijom ekonomske stabilnosti.

 

CIPEK: Činjenica je da mi u ovoj Vladi imamo stručnjake (Linić, Čačić) pa nemamo baš neke pozitivne rezultate. Hrvatskoj jedino može pomoći hrabra Vlada koja će se bez straha uhvatiti u koštac s reformama koje ova zemlja treba. 

Dogovor SDP-a i HDZ-a u tom bi slučaju značio amortiziranje socijalnih potresa kada dođe do prijeko potrebnih reformi. Tu se kao prvi čovjek takve jedne Vlade zasigurno nameće Željko Rohatinski koji je na čelu HNB-a dokazao da vrlo dobro vodi monetarnu politiku i da zna upravljati s makroekonomskim agregatima. Isto tako, Rohatinski uživa potporu u svim političkim strankama i izvan njih. Ako SDP i HDZ, koji su sukrivci za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, imaju i malo političke odgovornosti, onda je ova opcija moguća.

 

TIHOMIR CIPEK (Politički analitičar)

 

KOSTRENČIĆ: Osobno vjerujem da će se Josipović izdignuti iznad svoje povijesne pripadnosti SDP-u i da će povući u tome smislu najbolje poteze za Hrvatsku. Nadajmo se da neće biti prekasno. 

Teško da je ta opcija moguća niti je Vlada nacionalnog spasa rješenje naših problema. Činjenica je da mi u ovoj Vladi imamo ili smo imali stručnjake (Linić, Čačić) pa nemamo baš neke pozitivne rezultate. Hrvatskoj jedino može pomoći hrabra Vlada koja će se bez straha uhvatiti u koštac s reformama koje ova zemlja treba. Ta Vlada treba ljude uvjeriti da će nakon odricanja doći bolji dani i da će ta njihova odricanja biti od neke koristi. Nažalost, toga nema i zato na proljeće očekujem zaoštravanje socijalne situacije.

 

MARIJAN KOSTRENČIĆ (Pročelnik Odjela za gospodarstvo Matice hrvatske)

 

Smanjivanje financijskog rejtinga Hrvatske odraz je analize međunarodnih financijskih krugova koji prate rad Vlade i drugih državnih institucija i zapravo njihova ocjena stanja gospodarstva i financijske politike u Hrvatskoj. Ako znamo kakvo je stanje u realnom sektoru, da su neki od najvećih državnih subjekata pred kolapsom, da najveći industrijski subjekt u državi – INA ima ozbiljne probleme u upravljanju i zakonitosti upravljanja, a da srednja i mala poduzeća u Hrvatskoj jedva preživljavaju i njihov se broj drastično smanjuje zbog prevelikog poreznog opterećenja. Isto tako jasno je vidljivo da je politički utjecaj na gospodarstvu prevelik i da se time onemogućava racionalno upravljanje. I na kraju, broj administrativnih jedinica koje 'grickaju' nacionalni dohodak (općine, državne i paradržavne institucije) je prevelik i potpuno neracionalan, te ne samo što košta novaca, nego i onemogućava razvoj i poduzetništvo.

 

Ne vjerujem da će SDP imati političke mudrosti i hrabrosti da ponudi vladu 'nacionalnog jedinstva' jer je to premijer već pokazao svojim kadroviranjem da nije spreman birati ljude za pojedine funkcije izvan kruga svoje stranke ili svojih intimnih prijatelja. HNS je trenutno od SDP-a marginaliziran ostavkom potpredsjednika Čačića, ali je vjerojatno skloniji angažiranju stručnih ljudi jer u svojem članstvu  ima veliki broj gospodarstvenika.

 

Vlada nacionalnog jedinstva mogla bi se pojaviti kao tehničko rješenje koje će morati primjeniti predsjednik Josipović, jer nemojmo zaboraviti da on ipak ima snažna ustavna ovlaštenja u slučaju krize u Saboru ili krize  općenito (čitaj: kaosa) u državi. Osobno vjerujem da će se Josipović izdignuti iznad svoje povijesne pripadnosti SDP-u i da će povući u tome smislu najbolje poteze za Hrvatsku. Nadajmo se da neće biti prekasno.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada nacionalnog spasa, vlada, kreditni rejting