Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Val optimizma na Wall Streetu: S&P 500 na najvišoj razini

Entuzijazam ulagača splasnuo je nakon poruke iz Washingtona da problem 'fiskalne litice' vjerojatno neće biti riješen prije Božića.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući skoku cijena dionica tehnoloških kompanija, no entuzijazam ulagača splasnuo je nakon poruke iz Washingtona da problem 'fiskalne litice' vjerojatno neće biti riješen prije Božića.

Dow Jones indeks ojačao je 78 bodova, ili 0,60 posto, na 13.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.427 bodova, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 3.022 boda.

„Nakon tih vijesti na tržištu je zavladao oprez, ulagači su se jednostavno povukli. Posljednjih tjedana likvidnost je vrlo niska“

Pritom je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu od predsjedničkih izbora početkom studenoga. Zbog strahovanja od 'fiskalne litice', taj je indeks u nekoliko tjedana nakon reizbora Baracka Obame izgubio više od 5 posto. No, posljednjih je tjedan nadoknadio te gubitke.

U fokusu ulagača bile su jučer dionice tehnoloških divova, koje su posljednjih tjedana bile pod snažnim pritiskom. Cijena Applea porasla je 2,2 posto, nakon što je od rekordnog dosega u rujnu pala za otprilike 25 posto.

Dionica Texas Instrumentsa poskupila je, pak, 4, a Microsofta 1,4 posto.

No burzovni su indeksi izgubili ponešto od prvotnih dobitaka nakon što je postalo jasno da nema napretka u pregovorima između republikanaca i demokrata o izbjegavanju 'fiskalne litice'.

John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, pozvao je predsjednika Obamu da iznese novi prijedlog smanjenja proračunskog deficita jer je postojeći neprihvatljiv.

Harry Reid, vođa demokrata u Senatu, kazao je, pak, da će biti teško postići dogovor prije Božića.

„Nakon tih vijesti na tržištu je zavladao oprez, ulagači su se jednostavno povukli. Posljednjih tjedana likvidnost je vrlo niska“, kaže James Dailey, portfelj menadžer u fondu TEAM Asset Strategy Fund.

Ako u iduća tri tjedna republikanci i demokrati ne pronađu bolje rješenje, početkom iduće godine automatski će se smanjiti proračunski rashodi, a povećati porezi, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Jučer je počela i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Očekuje se da će sutra Fed najaviti novi program otkupa državnih obveznica kako bi se potaknuo rast gospodarstva, s obzirom da postojeći ističe krajem ove godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.924 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,78 posto, 7.589 bodova, a pariški CAC 0,94 posto, na 3.646 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

John Boehner, fiskalna litica, apple, nasdaq, dow jones, s&p 500, wall street, Harry Reid