Regija

PRORAČUN ZA 2013.: Parlament BiH prvi put nakon Daytona na vrijeme usvojio proračun: Svega 899 milijuna eura

'Nema idealnog proračuna', kazao je Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Piše: P/H

Parlament Bosne i Hercegovine u četvrtak kasno navačer usvojio je državni proračun za 2013. godinu nakon ekspresnih sjednica Zastupničkog i Doma naroda koji su tijekom dana održali po dvije sjednice da bi se o predloženom proračunu očitovali u dva čitanja kako je to predviđeno zakonom.

Protiv su glasovali zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) s obrazloženjem da su predloženi iznosi nedovoljni za stvarne potrebe državnih institucija.

Prema nacrtu kojega je izradilo Vijeće ministara BiH, a uz protivljenje bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića prihvatilo Predsjedništvo BiH kao ovlašteni predlagatelj koji ga zatim upućuje parlamentu na konačno usvajanje, država BiH u narednoj godini trebala bi raspolagati iznosom od milijardu i 738 milijuna konvertibilnih maraka (oko 889 milijuna eura).

Od tog iznosa 950 milijuna KM (485 milijuna eura) namijenjeno je financiranju državnih institucija i plaćama onih koji su u njima zaposleni dok je ostatak planiranih izdataka predviđen za otplatu inozemnog duga koji dospijeva 2013. godine i dvostruko je veći u odnosu na ovu godinu.

Za usvajanje predloženog proračuna glasovali su zastupnici šest stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju na državnoj razini i to Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Protiv su glasovali zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) s obrazloženjem da su predloženi iznosi nedovoljni za stvarne potrebe državnih institucija, a posebice Ministarstva obrane i Direkcije za europske integracije. Amandmani za povećanje nekih proračunskih stavki koje je uložila SDA tijekom glasovanja su odbijeni.

Parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske su entitetske proračune usvojili ranije ovog tjedna čime je BiH ispunila uvjet da joj Međunarodni monetarni fond (MMF) prije kraja prosinca odobri isplatu nove tranše kredita po osnovu stand-by aranžmana.

Bez tih novaca entiteti ne bi imali načina isplatiti siječanjske plaće svojom zaposlenicima a u pitanje bi došla i isplata drugih socijalnih davanja poput invalidnina.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da je svjestan svih manjkavosti usvojenog državnog proračuna no istaknuo je činjenicu da je ovo prvi put nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma da je država dobila proračun na vrijeme.

"Nema idealnog proračuna", kazao je Bevanda istaknuvši istodobno da je najvažnije to što entiteti sada mogu računati na očekivanu pomoć MMF-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bakir Izetbegović, sda, proračun, bih, Vjekoslav Bevanda