Damir Jugo

KOLUMNA DAMIRA JUGE: Može li Milan Bandić zaista (opet) osvojiti Zagreb?

Bernardić se nije nametnuo, otvorio je prostor Bandiću, a ovaj to iskoristio i od 'političkog mrtvaca' ponovno postao favorit br.1.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Damir Jugo

Rejtinzi kandidata i stranaka u Zagrebu koje je nedavno pokazalo istraživanje IPSOS Pulsa i PolitikePlus, a prema kojem bi Milan Bandić mogao osvojiti novi mandat u Zagrebu ne prestaje biti tema razgovora i različitih polemika u cijeloj Hrvatskoj.

 

Njegova prednost pred doskorašnjim neupitnim favoritom Davorom Bernardićem iznenadila je mnoge, vjerojatno i obojicu kandidata. Koji su razlozi ovakvom trendu i što možemo očekivati od političke scene u Zagrebu?


Bernardić se nije nametnuo Zagrepčanima, otvorio je prostor Bandiću, a ovaj to iskoristio

Neupitna je činjenica da se Davor Bernardić nije uspio čvrsto pozicionirati u očima Zagrepčana otkad je postao šef zagrebačkog SDP-a i dobio dodatni kredibilitet preuzevši predsjedanje Gradskom skupštinom. Inicijative koje je pokretao, teme koje je otvarao i projekti koje je najavljivao, samo su otvorile prostor Milanu Bandiću i omogućile mu da od nebitnog igrača kojeg su svi otpisali i "političkog mrtvaca" kakvim su ga mnogi nazivali nakon poraza na predsjedničkim i debakla na parlamentarnim izborima opet postane favorit br. 1.

Bandićevo "uskrsnuće" dobar je primjer kako nečiji rejting ne treba uzimati bezuvjetno, već ga je nužno sagledavati u ukupnom kontekstu pozicije za koju se kandidat, u ovom slučaju Bandić natječe. Podsjetimo se kako su Bandiću Zagrepčani, nakon što su ga izabrali za gradonačelnika, nakon samo nekoliko mjeseci poručili da ne smatraju da bi bio dobar predsjednik, a nešto kasnije još manje saborski zastupnik. Danas, sudeći prema raspoloženju građana, Bandiću opet poručuju da ga još uvijek smatraju pristojnim gradonačelnikom.

 

Neupitna je činjenica kako se Davor Bernardić nije uspio čvrsto pozicionirati u očima Zagrepčana otkad je postao šef zagrebačkog SDP-a i dobio dodatni kredibilitet preuzevši predsjedanje Gradskom skupštinom. Inicijative koje je pokretao, teme koje je otvarao i projekti koje je najavljivao samo su otvorile prostor Milanu Bandiću i omogućile mu da od nebitnog igrača kojeg su svi otpisali i "političkog mrtvaca" kakvim su ga mnogi nazivali nakon poraza na predsjedničkim i debakla na parlamentarnim izborima opet postane favorit br. 1. 

Potaknut tradicionalno visokim rejtingom SDP-a u Zagrebu, Bernardić je prerano postao siguran u svoj uspjeh. A unaprijed dobivene izbore je najteže dobiti. Bernardić je danas u trokutu tri najjača kandidata (Bandić - Bernardić - Ferdelji) jedini čiji je osobni rejting slabiji od rejtinga stranke/liste/koalicije za Skupštinu, što pokazuje da SDP trenutno vuče njega, a ne on stranku. Dodatni problem mogao bi mu predstavljati koalicijski potencijal koji će na kraju biti ključan, a koji je sebi i SDP-u smanjio odgurujući od sebe HNS, a prizivajući Laburiste koji su ga glatko odbili. Ostalih potencijalnih saveznika je vrlo malo.

HDZ i koalicija HSS-HSLS potencijalna prevaga za većinu u Skupštini

HDZ još uvijek nije istaknuo kandidata za gradonačelnika i za to ima još jako malo vremena. Ovaj problem mogu neutralizirati samo isticanjem nekakvog "asa iz rukava" s čijim se imenom dosad nije baratalo u predizbornim križaljkama, a kojeg neće biti potrebno dodatno i opsežno predstavljati Zagrepčanima jer za to jednostavno nema vremena. Eventualno isticanje uvjetno rečeno slabijeg kandidata koji realno ne može ugroziti zasad vodeći trojac, predstavljalo bi okretanje ostvarivanju rezultata u Skupštini i vjetar u leđa Milanu Bandiću koji je u proteklih nekoliko godina postao prirodni saveznik HDZ-a.

Suradnja Bandića i HDZ-a dosad se smatrala malo vjerojatnom i to iz jednostavnog razloga - ona u Zagrebu nije niti imala smisla, jer je Bandićeva trenutna pozicija u Skupštini zanemariva, budući da tamo nema svojih vijećnika koji bi udruženi s HDZ-om mogli nešto značajnije napraviti. Nakon sljedećih izbora izvjesna je promjena ove situacija, jer će Bandićeva lista osvojiti bitan broj vijećnika u skupštini, a šira koalicija desnice i desnog centra mogla bi mu osigurati većinu. Naravno, sve ovo pada u vodu ako HDZ u posljednji trenutak istakne nekog iznimno snažnog i popularnog, možda i nestranačkog kandidata koji bi imao šanse značajno ugroziti sadašnje pozicije Bandića, Bernardića i Ferdeljija, a koji bi u prvom krugu izbora morao "skinuti rukavice" i potući se s njima u ozbiljnoj mjeri.

S druge strane, HSS i HSLS u suradnji s Vladimirom Ferdeljijem uspjeli su se polako i sigurno nametnuti kao relevantne opcija u Zagrebu. Nakon debakla koji su ove dvije stranke doživjele na parlamentarnim izborima, kroz čitav niz inicijativa, ali i privlačenjem Vladimira Ferdeljija uspjeli su privući pozornost, nametnuti Ferdeljija kao trećeg kandidata s vrlo respektabilnim rejtingom te zajedničku listu približiti "psihološkoj" granici od 10 posto. Zajedno s HDZ-om, vjerojatno će igrati presudnu ulogu u osiguravaju većine "desnom" bloku.

U Zagrebu će lokalne izbore ovog puta presuditi koalicije i kampanje

Sraz učitelja i učenika, Bandića i Bernardića bit će nedvojbeno zanimljiv do samog kraja, a za očekivati je da će svaki njihov korak i grešku pažljivo pratiti i iščekivati Ferdelji i potencijalno HDZ-ov "kandidat iz rukava". A iako politički trenutak nikad nije dobro analizirati matematičkim metodama, već i samo površno zbrajanje glasova političkih blokova i potencijalnih koalicija, one uvjetno rečeno desne, predvođene Bandićem i lijeve predvođene SDP-om sugerira da će se do izbora voditi mrtva utrka i borba za doslovce svaki glas. U toj utrci ključ se nalazi u koalicijskom potencijalu svake od stranaka, a presudni ulogu će imati kampanje koje će se boriti za svaki glas i svaki postotak, budući da i najmanja promjena rejtinga neke od stranaka može značiti potpunu promjenu odnosa snaga u zagrebačkoj političkoj areni.

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić pobjeđuje u Zagrebu!

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Pravaši i HDZ mogu Bandiću donijeti Skupštinu!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, vladimir frdelji, damir jugo, DAVOR BERNARDIĆ, MILAN BANDIĆ, LOKALNI IZBORI