A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/antonija-bilic-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zaštitimo frizuru Gordane Križanić: U nju je uložila više vremena nego u kontaktu s obitelji Bilić! | Politika+
DRAGO PILSEL - EKOLOGIJA SLOBODE

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Zaštitimo frizuru Gordane Križanić: U nju je uložila više vremena nego u kontaktu s obitelji Bilić!

Bez samilosti, hrabrosti i odlučnosti savjest je žalostan gost.

Piše: Drago Pilsel

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu reagiralo je na kolumnu koju sam sinoć objavio na ovom portalu, a pod naslovom “Šamar Gordane Križanić obitelji Antonije Bilić: ja bih je potjerao iste sekunde!”, a u kojoj sam kritizirao način na koji se potvrdilo da je pronađena Antonia Bilić.

 

>> ŽDO u Karlovcu demantira PolitikuPlus: Postupili smo najbolje što smo mogli

 

>> Šamar Gordane Križanić obitelji Antonije Bilić: Ja bih je potjerao iste sekunde!

 

Uz pregršt novih bedastoća kojima ne samo potvrđuje moju glavnu tezu, a to je da je ŽDO pokazalo strahovitu bešćutnost prema obitelji Bilić, Gordana Križanić nam se pokazuje još bezveznija, kao prava provincijska službenica bez ikakve medijske kulture: osim što obmanjuje javnost na vrlo proziran način ona demonstrira potpuni nedostatak smisla za obavljanje funkcije pravosudnog autoriteta.

 

Da je osoba od formata, da se je barem malo stavila u cipelama mame i tate pokojne Antonije, da nije tek provincijska službenica bez medijske kulture, već osoba koja brani autoritet DORH-a, koji ne bi smio pogodovati interesima pojedinih medija (o curenju informacija iz DORH-a da i ne govorimo, to je tek skandal, naime, jedna je TV već u 19:15 sati imala ekskluzivu, ali je malom revolucijom spriječena mega etička svinjarija jer je odlučeno pričekati presicu), Gordana Križanec bi pitala dr. Milovana Kubata, koji ide prema Karlovcu s rezultatima DNA analize, nekako ovako: doktore, važno je da ne obavijestimo obitelj u zadnji čas, u velikoj vam diskreciji pitam, jesu li to kosti Antonije Bilić ili nisu? Naime, moramo što prije javiti rodbini u Drnišu. Ali ne, vjerna službenica bešćutne, arogantne, bahate i grube državne vlasti čeka, drži se nekakvog svog uvjerenja da će tih nekoliko minuta prije presice, između 10 i 5 minuta, biti dovoljno da se obitelj Bilić informira. Telefonom!!

Pođimo redom. Gordana Križanić poručuje: “Iz sadržaja kolumne vidljivo je da autor teksta očito nije bio prisutan na konferenciji za tisak već da svoj tekst temelji na posrednim izvorima bez da se upitom obratio ovom državnom odvjetništvu ili provjerio navode na drugi način sukladno pravilima struke”.

 

Odgovor: Tiskovnu konferenciju ŽDO u Karlovcu sam gledao preko izravnog prijenosa HTV-a, u svom domu, i nisam nakon iste odlučio napisati izvještaj, jer smo ga imali na portalu nakon nekoliko minuta, podigli su ga kolege izuzetno brzo, već sam, ogorčen nakon onoga što je priredila Gordana Križanić, nazvao redakciju i najavio komentar, dakle moj stav, koji se objavio u okviru moje kolumne Ekologija slobode.

 

Naime, osjetio sam da je ona, upravo sloboda, maksimalno ugrožena neprofesionalizmom Gordane Križanić. “Pravila struke” kod pisanja komentara nalažu da se držimo činjenica, ali nam dopuštaju da te činjenice vrednujemo i analiziramo prema našoj savjesti. Ja ću se činjenica držati i u ovoj kolumni, na veliku žalost ŽDO u Karlovcu. Zbog kronološkog reda i zbog logike ja ću sada citirati dio demantija ŽDO koji se tiče samog početka prijenosa izvanredne tiskovne konferencije da pojasnim svoj stav:

 

ŽDO kaže ovako: “nije točan navod ‘da je državna odvjetnica organizirala medijsku paradu za potrebe HTV-a, da je čekala signal da je veza uspostavljena i da joj Šprajc da riječ’”. A činjenice govore slijedeće. Da je točno u 28 minuti Dnevnika, voditelj Zoran Šprajc najavio uključenje na presicu ŽDO u Karlovcu te da se uključenje dogodilo u 28:16 minuti Dnevnika. Tada čujemo glas (kako mi je rečeno kasnije, kamermana jedne komercijalne televizije) osobe koja se ne vidi u kadru i koja kaže “...još pola minute”. Na što uvažena gđa. Križanić, svježe frizirana, lijepo našminkana i skladno odjevena, baš za svojih 5 minuta slave na TV-u, odgovara “Može!”. Eh, ali onda ne čekamo kao budale pola minute nego se tišina nastavlja sve do minute 29:10 Dnevnika HTV-a kada lijepo uređena Gordana počinje s presicom.

 

A znate zašto se čekala ta minuta, nakon što je Zoran Šprajc dao riječ ekipi iz Karlovca? Odgovor je još porazniji nego ono što sam sinoć napisao. Znao sam to, ali sam želio poštedjeti ŽDO od daljnjeg sramoćenja: čekali su da se odvrte reklame na jednoj nacionalnoj komercijalnoj televizijskoj postaji! Pa se duboko ispričavam gđi Križanić i ispravljam se: medijska se parada nije organizirala samo za potrebe javne televizije već i za opskurne potrebe onih koji zarađuju dok obitelj Bilić i nacija strepe pred ekranima. Fuj!

 

Gordana Križanić izjavljuje i ovo: “da je oko 17,30 sati obaviještena kako je Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu dovršio naloženu analizu, ali dok nije bio dostavljen nalaz i mišljenje državno odvjetništvo nije znalo kakvi su rezultati provedenog vještačenja”. Ako je, to svakako prihvaćam i s time sam počeo spornu kolumnu, postojao veliki interes, ali i pritisak javnosti, još uvijek nije odgovorila na pitanje zašto bi medijski interes bio važniji od osjećaja obitelji Bilić?!

 

Da je osoba od formata, da se je barem malo stavila u cipelama mame i tate pokojne Antonije, da nije tek provincijska službenica bez medijske kulture, već osoba koja brani autoritet DORH-a, koji ne bi smio pogodovati interesima pojedinih medija (o curenju informacija iz DORH-a da i ne govorimo, to je tek skandal, naime, jedna je TV već u 19:15 sati imala ekskluzivu, ali je malom revolucijom spriječena mega etička svinjarija jer je odlučeno pričekati presicu), Gordana Križanec bi pitala dr. Milovana Kubata, koji ide prema Karlovcu s rezultatima DNA analize, nekako ovako: doktore, važno je da ne obavijestimo obitelj u zadnji čas, u velikoj vam diskreciji pitam, jesu li to kosti Antonije Bilić ili nisu? Naime, moramo što prije javiti rodbini u Drnišu.

 

Ali ne, vjerna službenica bešćutne, arogantne, bahate i grube državne vlasti čeka, drži se nekakvog svog uvjerenja da će tih nekoliko minuta prije presice, između 10 i 5 minuta, biti dovoljno da se obitelj Bilić informira. Telefonom!!

 

Ponovimo, jer očito Gordana Križanić još uvijek nije svjesna što je napravila: kako je potvrdio Vinko Ljubičić u telefonskom razgovoru s voditeljem središnjeg Dnevnika HTV-a, Zoranom Šprajcom, odmah nakon završetka tiskovne konferencije ŽDO u Karlovcu, odvjetnik obitelji Bilić je jasno kazao da sve do 19,45 sati, odnosno petnaest minuta prije konferencije za medije, Bilićevi nisu znali ono što će cijela Hrvatska čuti u izravnom prijenosu - da ipak, kako smo već nagađali - posmrtni ostaci pripadaju Antoniji.

 

Obitelj Bilić za rezultate vještačenja kojima je potvrđeno da su kod Josipdola pronađeni posmrtni ostatci Antonije Bilić doznala je, to želim naglasiti, istodobno kad i karlovačko Županijsko državno odvjetništvo, istodobno, odnosno pet minuta prije nego cijela nacija, priopćilo je danas to odvjetništvo odbijajući tvrdnje da nije obavijestilo obitelj čim je doznalo rezultate vještačenja.

 

Na konferenciji za novinare županijska državna odvjetnica je, između ostalog, izjavila da je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu oko 17,30 sati obaviješteno da je dovršena naložena obdukcija i DNK analiza te da je u tijeku izrada pisanog nalaza i mišljenja. Dakle, županijska državna odvjetnica je tada samo znala da su radnje vještačenja dovršene, međutim do dolaska vještaka i predaje nalaza i mišljenja nije znala rezultate vještačenja. I tu je cijeli problem: Gordana Križanić je trebala znati da se obitelj Bilić nije smjelo kontaktirati par minuta prije same tiskovne konferencije, kada su u šoku i u velikoj tuzi. Ona se je trebala i morala pobrinuti da vijest bude adekvatno priopćena, ma koliko svi mi bili pa gotovo sigurni (neki jesmo) da je pronađeno tijelo Antonijino.

 

Ona je trebala, da je kulturna osoba, da ima u sebi sućut, da nije gruba i hladna činovnica koja najviše brine o svom izgledu, oduprijet se medijima, televizijima, televizijskim reklamama, i svima nama koji smo željeli imati potvrdu Zavoda za sudsku medicinu i, ponavljam, poštivati, u prvom redu, osjećaje obitelji Bilić dajući im dovoljno vremena da dođu k sebi, ma da je to, kako sam jučer naglasio, izuzetno teško zbog velike boli i zbog novih pitanja koja su se otvorila i nakon jučerašnje presice ŽDO u Karlovcu.

 

Dakle, ako me ne shvaća mogu joj to i nacrtati: Gordana Križanić je imala pravo obavijestiti novinare i građane o rezultatima DNA analize tek kada bi bila sigurna da je obitelj Bilić tu vijest dobila na adekvatan način, ne telefonom pet minuta prije presice. Presica je mogla i trebala je biti kasnije. Sve u skladu s prioritetnom zadaćom jučerašnjega dana. Poštivati osjećaje izmučene Antonijine obitelj.

Gordana Križanić sebe opravdava tako što kaže da je par minuta prije same presice obavjestila obitelj Bilić o rezultatima DNA analize. Odnosno da “po dolasku vještaka Zavoda za sudsku medicinu u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu neposredno prije konferencije za novinare, vještaci su osobno o rezultatima analize obavijestili obitelj Bilić, te je u tom trenutku s tim rezultatima upoznato i državno odvjetništvo odnosno županijska državna odvjetnica”.

 

Eto, to je ono što sam odmah shvatio gledajući prijenos. I kada sam dobio potvrdu najmanje dvaju međusobno nezavisnih izvora, što mi nalaže struka, da su Bilićevi saznali za strašnu vijest gotovo pa kad i novinari, ja sam odlučio napasti Gordanu Križanić. Učinio bih to opet jer njen demanti uopće ne mijenja niti opovrgava ono što sam želio jučer poručiti. Čak i da je moguće prihvatiti obrazloženje ŽDO koji kaže: “Obavještavanje bilo koga, pa i obitelji, bez uvida u nalaz i mišljenje bilo bi krajnje neozbiljno i neodgovorno, posebno cijeneći traume kroz koje je prolazila obitelj Bilić”, ostaje problem načina obavještavanja obitelji Bilić.

 

Ako Gordana Križanić nije mogla vjerovati dr. Kubatu koji bi joj to potvrdio telefonom, ako je željela svojim očima pogledati nalaz DNK analize prije nego što ga pusti u javnost (priopćio ga je na presici dr. Kubat), onda je od 17:30 sati, kada kaže da su je informirali da je nalaz gotov, trebala način načina da mjerodavna vlast, u pratnji psihologa i svećenika pohodi obitelj Bilić, a tek onda, nakon kontaktiranja sa svima njima, imala je pravo pozabaviti se svojom frizurom, make up-om i lijepom svjetlom bluzom (i zašto nije obukla nešto prigodno, tamne boje?!).

 

Dakle, ako me ne shvaća mogu joj to i nacrtati: Gordana Križan je imala pravo obavijestiti novinare i građane o rezultatima DNA analize tek kada bi bila sigurna da je obitelj Bilić tu vijest dobila na adekvatan način, ne telefonom pet minuta prije presice. Presica je mogla i trebala je biti kasnije. Sve u skladu s prioritetnom zadaćom jučerašnjega dana. Poštivati osjećaje izmučene Antonijine obitelj.

 

Gordana Križanić ima svo pravo svijeta biti ljuta na mene pa i vrijeđati me, ako je to njena piljarska razina, ta znamo, to je praksa koju mnogi službenici kopiraju od Ive Sanadera, Radimira Čačića i one bulumente koja ih je instalirala, ma kako god se ti nesretnici zvali. Čujmo kako ŽDO zaključuje svoj demantij: “Što se tiče navoda autora kolumne o ‘demonstriranju skandalozne grubosti, vedrom raspoloženju i keserenju državne odvjetnice’ isti su ispod svake profesionalne i ljudske razine i ne zaslužuju demanti (reakciju, valjda, op. D.P.). Kako bi rekao autor kolumne ovi navodi su neopravdana i neoprostiva svinjarija proizišla iz pera bešćutnog člana društva o kojem piše u kolumni”.

 

Križanićka mene naziva svinjom i bešćutnom osobom (ja je pozivam da još jednom pogleda presicu i analizira svoj govor tijela). Neka. Ja ću njoj, jer sam kavalir, dati kompliment: svaka vam čast na frizuri, bili ste vrlo elegantni. Ali, pošto vam ja, za razliku od vas, želim dobro, poručujem vam da je bez samilosti, hrabrosti i odlučnosti (koju vi niste imali jer su vam mediji i vaša pojavnost bili važniji od potrebne ljudskosti) savjest žalostan gost.

 

Ispravljam se, uvažena gospođo Križanić, ne bih vas potjerao na ponovnu edukaciju, ja bih vas stjerao na burzu rada! Imam i prijedlog, da se prekvalificirate za maserku, kao one časne radnice Kamenskog. Naime: jasno je da volite masirati tuđe mozgove. Bilo bi dobro da počnete s vlastitim, možda vam proradi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tv, karlovac, dorh, Antonija bilić, GORDANA KRIŽANIĆ, DRAGO PILSEL